Pendrecht is een naoorlogse woonwijk, die in 1949 werd gebouwd in de Wederopbouw. Na de Tweede Wereldoorlog breidde Rotterdam de stad uit met nieuwe wijken waarin duizenden nieuwe woningen werden gebouwd. Voor Pendrecht ontwierp de bekende stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese een groene, ruime wijk met wijkwinkels, kerken en scholen op loopafstand. De woningen werden praktisch opgezet, met veel licht en ruimte binnen en een grote achtertuin, geschikt voor alle typen bevolkingsgroepen met kleine en grote gezinnen. “Op dit moment worden zeventien blokken met grondgebonden woningen en appartementencomplexen opgeknapt en energetisch verbeterd”, vertelt Mirjam Ott, projectmanager voor dit project. Belangrijk uitgangspunt bij deze opgave is dat alle woningen worden aangesloten op de stadsverwarming.
“In de huidige situatie van de woningen die nu worden verbeterd, hebben de woningen lage energie-indexen. Na de aanpak hebben de woningen een energie-index van circa 0,40, vergelijkbaar met energielabel A++”, legt Ott uit.
Bouwteam
Voor deze renovatie is een bouwteam geselecteerd, waarbij op basis van een voorlopig ontwerp een uitvraag is geformuleerd. Hierop is Willems Vastgoedonderhoud geselecteerd. Overleg met de bouwpartijen vindt meestal in de bouwkeet plaats. “Inmiddels werken we al een jaar samen aan dit project in bouwteamverband en dat levert een fijne en interessante werkwijze op”, zegt Ott. “Als voorbereiding hebben we een aantal lege woningen onder handen genomen om de bestaande situatie zo veel mogelijk in kaart te brengen. Ook de bewoners zijn bij de renovatieplannen betrokken, zodat zij verbeteringen konden aangeven en eigen keuzes konden maken voor hun woning, bijvoorbeeld grotere oppervlakte van de keuken of een slaapkamer”, zegt Ott. “Als de woning een ingrijpende aanpak ondergaat, zoals een nieuwe indeling van de plattegrond, dan hebben we voor de bewoners tijdelijk een ‘hotelwoning’ ter beschikking”, vertelt Ott.
Bewoonde staat
Sander Willems is directeur bij Willems Vastgoedonderhoud en verantwoordelijk voor bouwkundig en energetisch onderhoud. Hij vertelt dat het bedrijf voornamelijk werkt voor woningcorporaties in Zuid-Holland, bij renovatieprojecten waarbij de werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde toestand. “Dat is ook bij dit project het geval”, vertelt Willems. “Dat werkt natuurlijk anders dan nieuwbouw. Er wordt eerst een ‘warme’ opname gedaan, over hoe de bewoonde staat eruitziet. Vervolgens besluiten we samen met de corporatie hoe we de woningen gaan aanpakken.”
Gasloos
Sander de Waal is als project coördinator bij Woonstad betrokken bij de aanpak van de woningen. Hij houdt toezicht op het project, let op de kwaliteit en veiligheid en controleert de werkzaamheden tijdens de uitvoering. “Het project wordt gefaseerd uitgevoerd en zal ruim een jaar in beslag nemen. Dat heeft natuurlijk een forse impact voor de bewoners”, legt De Waal uit. “Eerste aanleiding voor de aanpak in deze wijk is om alle woningen gasloos te maken. Alle cv’s gaan eruit en het elektranet in de woningen wordt fors verzwaard. Op de platte daken van de woningen worden zonnepanelen geplaatst.
Daarnaast wordt de thermische schil verbeterd en worden de ventilatieproblemen en koudebruggen aangepakt”, voegt Willems toe. Daarnaast wordt bij een aantal woningen de indeling efficienter en groter gemaakt met grotere badkamers, open keukens en het betrekken van de loggia’s in de woningen. Bewoners kunnen kiezen voor een plattegrondwijziging op de begane grond. “Eigenlijk gaat het om 102 verschillende projectjes in dit renovatieproject, omdat geen enkele woning hetzelfde is, qua leidingwerken, plattegronden en de plaats van cv’s”, zegt De Waal. “De bewoners vinden het heel fijn dat hun woning wordt verbeterd, ook al moeten ze door de zure appel heen bijten. Ze weten dat ze er een prachtige woning voor terugkrijgen”, zegt Willems.
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl