Geluidsisolatie en stootvastheid zonder poespas

Geluidsisolatie en stootvastheid zonder poespas

Er zijn van die plekken in woningen, scholen, hotels en kantoren waar de scheidingswanden het net iets harder te verduren krijgen. Plekken waar niet alleen de stootvastheid op de proef wordt gesteld, maar ook de geluidsbelasting iets hoger is dan normaal. Standaard gipsplaten komen in zo'n situatie net te kort, vandaar dat Siniat de dB gipsplaat ontwikkelde. Wat hem onderscheidt, is de verhoogde akoestische weerstand in combinatie met de verbeterde stootvastheid.

Davy Vennekens, market manager Benelux bij Etex Building Performance, dat de merken Siniat en Promat voert, en Wilfred Potze, technical development and application engineer bij Etex Building Performance, vertellen graag wat de voordelen zijn van de gipsplaat.
Davy: “Onze dB gipsplaat is geoptimaliseerd voor scheidingswanden met een hogere dan gebruikelijke belasting, zoals we die in onze dagelijkse omgeving veel tegenkomen. Of het nu spelende kinderen zijn, actieve en drukke volwassenen of gewoon een lawaaiige omgeving, met de standaard gipsplaat gaan we het daarmee niet redden. Tenminste, niet zonder extra dure ingrepen en dat is nu juist wat we willen voorkomen. Door de geoptimaliseerde Siniat dB gipsplaat toe te passen, wordt zonder poespas aan hogere eisen voldaan. Dat zien bouwers wel zitten.”

Opvallende blauwe kleur

De dB gipsplaat heeft een blauwe kleur. Is dat al bijzonder in een wereld waar wit en grijs de hoofdrol spelen, de redenen voor die kleur zijn dat zeker. Met het duidelijk zichtbare kleurverschil worden de specifieke kwaliteiten van deze gipsplaat benadrukt voor de verwerker. De plaat voldoet namelijk op eenvoudige en daardoor economisch aantrekkelijke wijze aan de eisen, die bij binnenwanden en woningscheidende wanden worden gesteld aan de mate van geluidsisolatie en stootvastheid. Het verschil in akoestische weerstand van de dB gipsplaat kan ten opzichte van de standaard gipsplaat oplopen tot maar liefst 6 tot 8 dB bij een vergelijk­bare scheidingswandconstructie. Die meerdere dB’s betekenen voor de bouwer een grote mate van zekerheid dat de wand aan de minimum geluidseisen gaat voldoen. In de praktijk bepaalt namelijk niet alleen de tussengelegen wand de geluidsisolatie, maar ook bijvoorbeeld het plafond en de aansluitende wanden. Deze andere trillings­wegen brengen de uiteindelijke geluidsisolatie omlaag. Bij de dB gipsplaat met verhoogde akoestische weerstand is de kans daarop zeer klein. Ontzorgen noemen we dat.

De ideale combinatie

Het wordt wel de ideale combinatie genoemd en het is een soort drie-eenheid: betere stootvastheid, verhoogde akoestische weerstand en nagenoeg te verwerken als een standaard gipsplaat. Want dat is best bijzonder te noemen. Bij toepassing van de dB-plaat zijn geen speciale duurdere akoestische profielen, bredere wandopbouwen of bijkomende plaatlagen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

Door de geoptimaliseerde Siniat dB gipsplaat toe te passen, wordt aan hogere eisen voldaan”
Uit meetresultaten bleek, dat met een Siniat dB gipsplaat die is bevestigd op standaard metalen wandprofielen probleemloos de gewenste geluidsisolerende waarden worden behaald. Alsof dat nog niet genoeg is: bij toepassing van de dB gipsplaat op een dubbel profielensysteem zijn zelfs bijzonder hoge waarden te bereiken. En dat alles zonder aanpassingen te hoeven doen aan het bouwsysteem of anders gezegd, zonder speciale metalen profielen toe te hoeven passen. De standaard metalen wandprofielen volstaan. Als dat niet economisch verantwoord bouwen is…

Beter dan standaard gipsplaat

Wilfred legt uit wat het verschil is tussen de twee soorten gipsplaat waarover we het hier hebben: “De standaard gipsplaat is van het type A volgens norm NEN-EN 520. Onze Siniat dB gipsplaat is echter een type DI volgens NEN-EN 520. De ‘D’ staat daarbij voor de grotere mate van Densiteit – zeg maar massa – van de plaat en dat zegt iets over de verhoogde akoestische waarde. De ‘I’ komt van het woord Impact en duidt op de verbeterde stootvastheid. Om het verhaal compleet te maken, gaat het om een gipsplaat volgens brandreactieklasse A2-s1, d0 volgens NEN-EN 13501-1. Voor wand­toepassing is hij trouwens verkrijgbaar met afgeschuinde kanten (AK).”
De verbeterde akoestische weerstand van een wand met Siniat dB gipsplaten is mede te danken aan de verzwaarde kern, waarin het gipsmateriaal dat voor de geluidsisolerende massa zorgt, is vermengd met vezels, die mede de buigsterkte vergroten.

Voor bijzondere toepassingen

Siniat heeft in relatie tot geluidsisolatie trouwens nog een andere gipsplaat in het programma. Deze LaDura Premium heeft minimaal dezelfde akoestische weerstand als de dB gipsplaat en is eveneens stootvast. Maar het heeft nog enkele bijkomende voordelen. Davy:
“De LaDura Premium is bijvoorbeeld beter bestand tegen vocht, wat hem geschikter maakt voor natte ruimten. Verder heeft hij een verhoogde uittrekwaarde voor hollewandpluggen en een verhoogde brandweerstand. Die extra’s komen wel met een hogere prijs en in de meeste projecten zijn ze niet maat­gevend.” Wilfred voegt graag nog even toe, dat het bij de brandweerstand van de LaDura Premium gipsplaat gaat om een type DFH1IR volgens NEN-EN 520.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Etex Building Performance.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Blog | De weg naar verandering bewandel je niet alleen

Blog | De weg naar verandering bewandel je niet alleen

In een wereld waar tijd en menskracht schaars zijn, zien we bij veel organisaties minder tijd en ruimte om mee te denken over strategische vraagstukken. Dat is niet goed. Want juist nu is het essentieel om af en toe een stap terug te doen en na te denken over de toekomst.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Foto: Gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen "never nooit" halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge."