“Juist als je een goed bouwproduct op de juiste wijze verwerkt, bied je de gebruikers van een gebouw de optimale zekerheid die ze mogen verwachten. Wat nog niet iedereen weet, is dat een maximale ontwerpvrijheid en duurzaamheid gewoon al lang mogelijk is. Met behoud van de hoogste veiligheid en kwaliteit.”
Aan het woord is Pieter van den Heuvel, Business manager Nederland ROCKWOOL/Rockpanel. Hij ziet in de praktijk nog te vaak situaties, waarin gebouweigenaren de kans hebben laten liggen om op middellange en langere termijn meer voordeel te behalen. Zo is Rockpanel bijvoorbeeld in veel toepassingen als dampopen product te gebruiken. “Dit zien we met name bij (energetische) renovaties. Er is dan minder arbeid nodig voor eventuele achterconstructies. Er ontstaat meer ruimte voor isolatie. Aansluitingen zien er strakker uit. Én de montage en verwerking zijn nog eenvoudiger dan bij hout. Tegelijkertijd is de nieuwe toepassing duurzaam als steen en onderhoudsarm voor gebruiker en gebouweigenaar. Nu juist de uren van de vakman schaars worden, is er aan gebruiksgemak veel te winnen als men gebruik maakt van de mogelijkheden die een product als Rockpanel biedt.”
Brandgedrag van constructie
Rockpanel heeft een duidelijk doel. Gebruik maken van de eigenschappen van de onbrandbare basisgrondstof basalt om de moderne bouw te voorzien van brandveiligheid aan de gevel en rondom het dak.
“De bouwregelgeving stelt eisen aan de brandklasse van een gehele constructie. De classificatie van brandreactie volgens Europese normen geldt echter voor losse, individuele producten.” Daar gaat het dan regelmatig mis, ervaart Pieter van den Heuvel. “In het Euroklasse-systeem zijn de classificaties ingedeeld in niet-brandbare (A1 en A2) en brandbare (B tot F) oplossingen. In Nederland is doorgaans brandklasse B vereist voor de gevelconstructie. Vaak wordt aangenomen dat dit te behalen is door een optelsom van de brandklassen van losse producten. Een duidelijk misverstand.
“Groot probleem is dat brandbare producten, zelfs brandklasse B, onderling grote verschillen hebben en in combinatie nog slechter presteren. De producten zijn immers zo niet getest. Vaak blijkt een gevelconstructie niet aan de wettelijke eis te voldoen als meerdere brandbare producten zijn toegepast (B tot F).” Dat wordt volgens Pieter nog lastig wanneer de in mei aangenomen Wet kwaliteitsborging van kracht wordt. Dan moet de aannemer namelijkzelf kunnen aantonen dat het gebouw voldoet aan de bouwregelgeving.
Oplossing ligt in niet-brandbare materialen
Pieter: “Bij het construeren van de gevel is het vooral belangrijk om te kijken naar de brandreactie en niet alleen naar de brandweerstand.” Hij licht dat graag toe. “Wanneer een gevel brandbare materialen bevat, kan dat tragische gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de brand. Dat zagen we bij de Grenfell-toren in Londen. Ook het met brandvertragers behandelen van brandbare gevelmaterialen biedt niet de oplossing. Het probleem is namelijk, dat uiteindelijk de brandbare energie uit een brandbaar product toch vrijkomt en gaat bijdragen aan de verdere ontwikkeling van brand. De beste oplossing is simpelweg om te werken met niet-brandbare materialen.”
Zijn conclusie is dan ook: “Werken volgens de bouwregelgeving is van belang. Maar veel belangrijker is het om als opdrachtgever, ontwerper en bouwer veilige keuzes te maken. Bij brand gaat het immers om mensenlevens.”
Duurzaam en circulair
Gebouwen moeten generaties lang kunnen worden gebruikt. Het zijn de trefwoorden van deze tijd: duurzaam, circulair, toekomstbestendig. Combineer die trefwoorden met economisch, brandveilig, verwerkbaar en onderhoudsarm en je komt uit bij een product als Rockpanel. Want net als alle ROCKWOOL-materialen wordt dat van basalt gemaakt. Deze grondstof is nagenoeg onuitputtelijk. Elk jaar produceert de aarde door vulkanische activiteiten 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie nodig heeft. Pieter: “Bovendien gaan we zeer efficiënt om met onze grondstoffen. Uit circa 1 kubieke meter basalt halen we ongeveer 400 vierkante meter Rockpanel gevelplaten. Rockpanel is bovendien vrijwel volledig recyclebaar en we recyclen al vanaf 1992! Momenteel bestaat tot 50 procent van onze producten al uit gerecyclede steenwol.”
Pieter: “Aangezien Rockpanel een door BRE erkende levensduur van 60 jaar heeft, zijn we aan het onderzoeken of de Rockpanel-gevel van 20 jaar oude hoogbouw past in het ontwerp van een nieuw bouwproject. De gevel is namelijk te demonteren en door het geringe gewicht en eenvoudige verwerkbaarheid biedt dit volgens ons goede circulaire mogelijkheden. We komen dan ook graag in contact met aannemers, ontwikkelaars, ontwerpers die hierin willen samenwerken. We helpen ze om steenwolproducten van de bouwplaats in te zamelen voor recycling of recirculatie en stemmen daarvoor gezamenlijk een logistiek plan op.”
Rockpanel
Rockpanel is als specialist in brandveilige gevelbekleding onderdeel van de ROCKWOOL Groep, wereldleider op het gebied van steenwoloplossingen, met een geschiedenis van 80 jaar vol innovatie. ROCKWOOL BV/Rockpanel is gevestigd in Roermond.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rockpanel.