BouwBeurs R&D: elke dag een andere invalshoek

BouwBeurs R&D: elke dag een andere invalshoek

Een nieuw gespecialiseerd programma met de focus op innovatie: hiermee maakt BouwBeurs R&D de nieuwste ontwikkelingen en spraakmakende projecten voor architecten, ingenieurs en andere geïnteresseerden in noviteiten in de bouw zichtbaar in hal 9.

Thema’s en ambassadeurs

Het BouwBeurs R&D programma is ontwikkeld in samenwerking met architecten en bouwkundig ingenieurs. Elke dag staat een nieuw thema centraal, dat een eigen ambassadeur heeft. De ambassadeur verzorgt samen met een team van BouwBeurs en de thema­sponsor een inspirerend dagprogramma vol kennis en expertise.

In het ochtendseminar zijn er lezingen van visionairs, trendsetters en rekenmeesters. In het middagseminar komen projecten en ervaringsdeskundigen aan bod. Aan het eind van elke beursdag is een Themapitch & Netwerkborrel, om de onderwerpen nog eens even scherp te krijgen en een goed verhaal aan elkaar te kunnen vertellen.

Industrialisatie en digitalisering – maandag 4 februari

Ambassadeur: Charlotte Trip, Hogeschool Utrecht

In een razendsnel tempo zijn de tools – de softwarepakketten en afgeleide instrumenten – voor het ontwerpen en maken van gebouwen zich aan het ontwikkelen. BIM is niet meer weg te denken, steeds vaker worden projecten integraal en multidisciplinair aangevlogen.

Op maandag 4 februari gaat het over bits en bricks, over het managen van processen en nieuwe ontwikkelingen die de traditionele bouw op hun grondvesten zullen laten schudden.

Charlotte Trip.

Korte biografie:

Charlotte Trip studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Na een aantal jaar bij architectenbureaus te hebben gewerkt, is ze sinds 2011 werkzaam als docent bij de Hogeschool Utrecht. Bij de nieuwe opleiding Built Environment draagt zij zorg voor de BIM-leerlijn en is zij kerndocent van de specialisatie ‘Bouw in Uitvoering’. Binnen deze functie bepaalt zij de leerlijn, die studenten volgen om zo de kennis te verwerven, die nodig is voor hun toekomstige loopbaan. Tevens is er onder haar bevlogen leiding in 2018 gestart met een BIM-cursus voor professionals. Sinds 2014 is Charlotte nauw betrokken bij onderzoek naar Bouwlogistiek (met BIM) voor het lectoraat Building Future Cities.

Stedelijke vernieuwing - dinsdag 5 februari

Ambassadeur: Robert Winkel, Mei architects and planners - Themasponsor: Faay Vianen

“Context is de nieuwe stad!”, zegt Robert Winkel als hij praat over de binnenstedelijke opgaven van nu en de toekomst. Natuurlijk gaat het binnen dit thema over transformatie, renovatie en verdichting met nieuwbouw. Maar het is niet voldoende om alleen naar de bouwkundige en steden­bouwkundige randvoorwaarden van de plek te kijken: het gaat om veel meer. Om de geschiedenis van de plek, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, infrastructurele en logistieke aspecten.

Korte biografie:

Robert WInkel
Robert Winkel

Robert Winkel studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Hij richtte Mei architects and planners in 2003 op en bouwde het architectenbureau uit tot een internationaal opererend bedrijf dat gespecialiseerd is in herbestemming, stedenbouwkundige strategieën en innovatieve nieuwbouwconcepten. Robert is de drijvende kracht achter alle projecten op kantoor. In sommige opdrachten neemt hij actief deel als initiator en/of ontwikkelaar. Naast het leiden van Mei bekleedt Robert diverse externe rollen van maatschappelijk belang. Zo is hij voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam, super­visor van Rotterdam – the Hague Airport en voorzitter van het Quality- team Feyenoord-City in Rotterdam. Hij is regelmatig gastdocent op universiteiten en hogescholen en een veelgevraagd jurylid.

Ontwerpen met licht en lucht - woensdag 6 februari

Ambassadeur: Ronald Schleurholts, cepezed -  Themasponsor:  Velux

De mens is bijna de hele dag binnensdeurs en heeft vrijwel geen contact meer met de natuur en natuurlijke ritmes. Met dat besef kijkt Ronald Schleurholts anders naar ontwerp- en bouwopgaven. “Daglicht bepaalt het levensritme, de mens heeft contact nodig met de natuur”, zo stelt deze thema-ambassadeur. Zijn devies: zo veel mogelijk daglicht in gebouwen binnen laten, zorgen voor natuurlijke ventilatiestromen en proberen de natuur in en bij het gebouw te halen. Deze dag leren we veel over biologie, over natuurlijke bouwmaterialen en flexibele gebouwen. En natuurlijk over ontwerpen met licht en lucht.

Korte biografie:

Robert Schleurholts
Robert Schleurholts

Ir. Ronald Schleurholts (1972) studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft, waarbij hij zich zowel op architectuur, bouwmethodiek als interieur richtte. Tijdens zijn studie nog werkte hij enige tijd bij de architectenbureaus Claus & Kaan en Koen van Velsen. Sinds 1999 is hij werkzaam bij cepezed, waar hij begin 2005 is toegetreden als partner en lid van de directie. In 2009 verkozen het European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies en het Chicago Atheneum Schleurholts tot een van de veertig meest invloedrijkste opkomende Europese architecten van onder de veertig jaar. Tussen 2010 en 2015 was hij bestuurslid van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en tussen 2011 en 2015 voorzitter van de Stichting Living Daylights. In binnen- en buitenland geeft Ronald lezingen over duurzaam en integraal ontwerpen.

Circulair ontwerpen en bouwen - donderdag 7 februari

Ambassadeur:  Tom Frantzen,  Frantzen et al., Lemniskade - Themasponsor: ASSA ABLOY Entrance Systems

Aan Tom Frantzen de taak om de opgave van het circulair ontwerpen en bouwen te duiden. Dat gaat over vele schaalniveaus, zo stelt hij: “Het is belangrijk om te bouwen met hernieuw­bare materialen en bij het ontwerp al na te denken over hoe we grondstoffen kunnen terugwinnen als het gebouw zijn functie verliest. Maar laten we ook proberen om gebouwen te maken die geschikt zijn voor alternatief gebruikt, om waar het kan sloop te voorkomen.”

De dag wordt gevuld met nieuwe  initiatieven op het gebied van circulaire productie, projecten en ervaringsdeskundigen. Zodat we de bomen in het circulaire bos gaan zien.

Korte biografie:

Tom Frantzen

Tom Frantzen studeerde Bouwkunde aan de TU Eindhoven. Na het winnen van de Charlotte Köhlerprijs begon hij zijn eigen bureau in Utrecht. Na een korte periode in een partnerschap richtte Tom in 2002 Frantzen et al
architecten op. Het bureau richt zich op woningbouw- en interieurprojecten. Vanaf 2009 zijn ook projecten in eigen beheer ontwikkeld, vanaf 2010 onder de vlag van Lemniskade Projecten, opgericht met Claus Oussoren. Het door Lemniskade ontwikkelde en door Frantzen ontworpen woningbouwproject PATCH22 in Amsterdam- Noord heeft vele prijzen ontvangen voor duurzaamheid en opdracht­geverschap, waaronder de Gouden
Piramide in 2018. Tom heeft sinds 1999 verschillende functies bekleed als gastdocent en in welstands­commissies en adviescommissies voor Ruimtelijke kwaliteit.

Extreme engineering in de lage landen

Ambassadeur:  Salomé Galjaard, Arup

Technologie en data kunnen een instrument zijn om te ontwerpen – op verschillende schaalniveaus. Salomé Galjaard is binnen Arup, maar deze dag ook voor de bezoekers van BouwBeurs R&D, de spin in het web van vernieuwing. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen, spannende projecten en waar is de constructieve en bouw­kundige innovatiekracht maximaal ingezet? We leren het op deze dag, waar het zal gaan van super licht­gewicht tot extreem solide (bijvoorbeeld omdat de aardbodem kan bewegen).

Supernieuwsgierige mensen bezoeken de BouwBeurs op vrijdag!

Korte biografie:

Salomé Galjaard.

Salomé Galjaard studeerde Industrieel Ontwerpen – Interaction Design – aan de TU Delft. Sinds 2008 werkt ze bij Arup als design integrator en heeft daarbij in teams met verschillende disciplines projecten gedaan binnen de bouwsector. In deze multidisciplinaire projecten gaat het om een heldere en snelle uitwisseling van kennis en ideeën, waarbij producten en oplossingen met elkaar worden geïntegreerd. Sinds 2013 werkt Salomé aan de ontwikkeling van Arup Digital Fabrication en heeft daarbij onderzoeken gedaan naar 3D-printen, in relatie tot BIM, parametrisch ontwerp en de automatisering van de bouwplaats. Op dit moment is Salomé op een grotere schaal bezig om voor en met de gemeente Amsterdam plannen te maken voor Innovative Urban Development, waarbij sociale, digitale en technische oplossingen op holistische wijze worden ingezet om een leefbare, future-proof stad op menselijke schaal te ontwikkelen. Parallel is ze verantwoordelijk voor alle activiteiten en onderzoeken binnen Arup op het gebied van de circulaire economie en reductie van de milieu-impact van de bouwindustrie.

Themaroutes

Om ook elders op BouwBeurs de nodige kennis op te halen, hebben we speciale themaroutes uitgezet. Zo loop je langs exposanten die je meer kunnen vertellen over het specifieke thema, aan de hand van een selectie door de thema- ambassadeur. De themaroute is elke dag te lopen. Meer info over de themaroutes vind je op www.bouwbeurslive.nl/thema­routes of neem een flyer mee bij binnenkomst op BouwBeurs.

Projecten Expo

Mis ook de Projecten Expo niet! Hier worden in detail drie projecten getoond die momenteel in uitvoering zijn: een renovatieproject, een nieuwbouw­project en een stukje infrastructuur. Met de partners van deze projecten is een expositie ingericht met mock-ups, maquettes, producten, materialen­samples, video’s en heel veel beeldmateriaal in de vorm van (detail) tekeningen en schema’s.

Het renovatieproject is 2ndskin Vlaardingen, een project van BIKbouw, Climate-KIC, TU Delft, Kingspan, Sto Isoned, Itho Daalderop.

Nieuwbouw­project The George aan de Zuidas in Amsterdam is een ontwerp van DOK Architecten en wordt gebouwd door BAM Wonen.

Het Station Zoetermeer-Lansingerland is een ontwerp van Team V en Arcadis: Concrete Valley zal bijvoorbeeld laten zien hoe de opengewerkte betonpanelen zijn bedacht en gemaakt.

Het R&D TechForum en Lounge

Midden in hal 9 is ruimte gemaakt voor het programma van BouwBeurs R&D. Studenten van ArtEZ Academie van Bouwkunst maakten een ontwerp voor een groen paviljoen, waarin het Tech­Forum, de Projecten Expo en de R&D Lounge zijn geïntegreerd. Het is een ontmoetingsplaats, een plek om kennis te delen en te maken. En om een hapje te eten of iets te drinken – in een bijzondere setting tussen het groen.

Het programma van R&D Techforum vind je op www.bouwbeurslive.nl/techforum.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Op het Amstelveens water dobbert een ponton met daarop een zware draadkraan plus een accupakket. Foto: Verboomaasland

Waterstofaggregaat laadt elektrisch materieel in Amstelveense baggerpilot

Gebruik van waterstofaggregaten kan een interessante oplossing zijn voor laadproblemen met elektrisch materieel. Het scheelt veel gezeul met accu's, laat een proef met een baggerproject aan de Amstelveense Poel zien. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

De woonmodules laten zich eenvoudig aaneenschakelen of stapelen tot grotere wooneenheden – tot zeven etages hoog. Beeld: WWM Modulbau

Ook woningfabrieken in Duitsland mikken op onvervalste degelijkheid

Duitsland zit te springen om meer woningen en ook daar rollen modulaire huizen uit de fabriek. Maar ze zien er anders uit dan bij ons: met massieve baksteenmuren én meubels. Export naar Nederland kan best, "dat is een kattensprong". Met 40 ton op de vrachtwagen.