Daarmee wordt het hoofdkantoor in Amstelveen in één klap een van de duurzaamste bedrijfsgebouwen van Nederland. “Enerzijds gaat het om het geven van het goede voorbeeld”, verduidelijkt directeur Carlo Brouwer van STULZ Benelux. “Maar het levert natuurlijk ook gewoon geld op. Binnen een jaar of zeven hebben we deze investering eruit. En daarna gaan we eraan verdienen.”
Laadpalen
Het begon bij STULZ allemaal een paar jaar geleden met de aanschaf van de eerste hybride Volvo’s, een VW Golf en Passat. Die overstap was uiteraard niet mogelijk zonder te investeren in laadpalen. Inmiddels is het bedrijf klaar voor de volgende stap: de overschakeling naar volledig elektrisch. Een derde van de totaal 35 auto’s en bussen is inmiddels een stekkerwagen. Dat gaat vooral om Volkswagens. “Als dochteronderneming van een Duitse multinational hebben wij toch een voorkeur voor Duitse automerken”, vertelt Brouwer. Alle servicebussen elektrisch is op dit moment nog een brug te ver, maar bij de volgende vervanging zijn ook zij aan de beurt.
Een aantal medewerkers heeft inmiddels een laadpaal voor de deur. Daardoor zijn ze altijd verzekerd van een opgeladen accu voordat de werkdag begint. De komende weken wordt het aantal palen op de parkeerplaats bij het hoofdkantoor verder uitgebreid.
Lucht-lucht warmtepompen
Als specialist in klimaatbeheersing en een van Europa’s grootste leverancier van koeling voor datacenters móest STULZ wel iets doen aan zijn eigen installaties. Daaraan was sinds de oplevering in de jaren zeventig weinig gebeurd. Vorig jaar is de oude gasgestookte installatie eruit gesloopt en vervangen door een systeem dat uitermate weinig CO2-uitstoot veroorzaakt. Koeling en verwarming gebeurt nu grotendeel met lucht-lucht warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries, waarvan STULZ dealer is. Die onttrekken warmte of koelte aan de buitenlucht voor de behandeling van het binnenklimaat. Het is een uitermate efficiënt systeem met een COP-waarde 4. Als back-up kreeg het pand een cascade van vier aardgasunits met het hoogste rendement.
Niet alles is gericht op energie-efficiënte, het gebouw moet ook een aangenaam werkklimaat bieden. Met het oog daarop liet STULZ twee grote lichtstraten met hoogisolerende beglazing bouwen in het dak van zijn magazijn. Dat is prettig werken voor de monteurs in de werkplaats en spaart stroom, omdat de verlichting minder snel hoeft. De tl-buizen die er voorheen hingen zijn allemaal vervangen door fraaie nieuwe ledbakken. Het ging in totaal om zo’n 300 tl-buizen. De eigen monteurs voerden de operatie uit. In de kantoren werden nog eens zo’n 120 armaturen vervangen door ledlicht. Het aantal printers ging terug van vijftien naar drie. Die draaien straks op zonnepanelen van geleverd door Eviax. De PV-specialist installeert het zonnedak in januari.
Omgevingsfactoren
STULZ is gewend om klanten te adviseren over koelinstallaties en te helpen met aanvragen van subsidies. Maar bij de aanpak van het eigen dak kreeg het bedrijf juist hulp. Specialist Eviax hield het hele pand tegen het licht: hoe kan het energieverbruik naar beneden en hoeveel kun je zelf opwekken?
Het werk met koelapparatuur zorgt uiteraard voor een fors energieverbruik en de bezettingsgraad op kantoor is hoog. Dat maakt het lastig om het pand volledig zelfvoorzienend te maken. “Je hebt te maken met een beperkt dakoppervlak en met omgevingsfactoren zoals bomen”, vertelt Mike Lubbersen van Eviax. “Die veroorzaken hier behoorlijk wat schaduw.” Het bruikbare dakoppervlak werd ook beperkt door de aanwezigheid van installaties. Grote vraag: hoe is toch een optimaal rendement haalbaar? En wat kost dat per kWh? Na afweging van alle argumenten, waaronder de maximale dakbelasting, viel op basis van de verhouding tussen prijs en prestatie gekozen de keuze op 408 panelen. Deze zijn op het zuiden georiënteerd en hebben een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 90.000 kWh.
In verband met de bomenrij die aan de zuidwestkant aardig in de weg staat, werd gekozen voor een configuratie met string omvormers, voor seriekoppeling van de panelen. Dat maakt automatische bediening van rijen panelen mogelijk. Wanneer de zon deels verdwijnt op het dak gaat de prestatie van een omvormer wat achteruit. Tegen het eind van de middag valt dan een gedeelte van de productie weg, maar de productie valt niet helemaal stil.
Zonnepark
Aanleg van het zonnepark op het dakoppervlak van ongeveer 2000 vierkante meter kost ongeveer een maand werk. De voorbereiding duurde beduidend langer: ongeveer negen maanden. Met STULZ gaat Eviax na afronding van het project ook kijken waar het energieverbruik nog naar beneden kan in het pand. Lubbersen: “Als je eenmaal je eigen energie opwekt, stimuleert dat altijd de wens om nog energiezuiniger te worden.”
Eviax kan het weten, want de PV-specialist gebruikt zijn eigen pand ook om te etaleren waar het bedrijf voor staat. Twee jaar geleden stond het bedrijf op het punt om een standaard nieuwbouw te realiseren, maar op het laatste moment ging het ontwerp de prullenbak in. Lubbersen gooide het roer om en koos voor een energieneutraal gebouw zonder gasaansluiting en met een groot aantal PV-panelen. Het leverde veel kennis op en uiteraard een uithangbord voor het eigen bedrijf.
Voor STULZ was het een van de doorslaggevende argumenten om Eviax in te schakelen voor de aanleg van zijn zonnedak. Carlo Brouwer: “Zij laten in zien wat ze te bieden hebben en dat doen wij nu ook. Het schept vertrouwen als je zelf doet wat je bij je klanten predikt.”
Lees meer over STULZ