Het verborgen pakhuis

Het verborgen pakhuis

Een leegstaand pakhuis in Tilburg was zo goed verstopt dat zelfs de gemeente het niet meer kende. Het stond als niet bebouwd op de kadastrale kaart. Na een grondige aanpak is het pakhuis nu energieneutraal.

Het pakhuis in Tilburg ligt verscholen in de driehoek Schouwburgring - Lange Schijfstraat - Onze Lieve Vrouweplein/Zomerstraat. Bijzonder is dat het pakhuis aan de achterkant van de winkels is gevestigd.

Cees van Tilburg sr van CVT Interieur, Doe het Zelf en Keukens en eigenaar van het pakhuis: “We vermoeden dat het pakhuis uit de jaren dertig stamt. Er zat destijds een wasserij in. Daarna fungeerde het als magazijn. In 1962 kwam er de houtafdeling van CVT in. We hebben er tot 1993 gezeten.”

Het verborgen pakhuis bleef daarna vele jaren leeg, met als gevolg dat het verloederde. De ruiten lagen eruit en het dak was lek. Jeroen van Tilburg - adviseur van CVT - zag het met lede ogen aan en gaf uiteindelijk een nieuwe bestemming aan het pakhuis. Allereerst werd de buitenkant goed aangepakt. Het dak werd geïsoleerd en er kwamen zwart aluminium kozijnen in met HR ++glas.

Alklima pakhuis Tilburg energieneutraal
Het pakhuis heeft jarenlang leeggestaan, met als gevolg dat het verloederde. De ruiten lagen eruit en het dak was lek.

Toegelegd op warmtepompen

Voor het installatie advies werd De Groot Service uit Tilburg erbij gehaald. Eigenaar Maikel de Groot. “We zijn al ruim tien jaar met warmtepompen bezig. We hebben de laatste jaren een stap teruggedaan in het onderhoud van cv-ketels en ons veel meer toegelegd op warmtepompen.”

De vraag om na te denken over de technische installaties was dan ook een kolfje naar zijn hand. “Koelen is in dit pakhuis met plat dak een belangrijk punt. Er zit een Mitsubishi Electric Ecodan warmtepomp in die kan verwarmen of koelen. Verder maken we gebruik van convectorradiatoren. Deze heeft een eigen ingebouwde temperatuurregeling met ventiel zodat je de ruimte individueel kunt naregelen. Daarmee kunnen we een uitermate prettig binnenklimaat garanderen.”

Aklima Pakhuis Tilburg zonnepanelen energieneutraalEnergieneutraal

Er is alles aan gedaan om het pand energieneutraal te maken. De Groot: “De isolatie is goed. Er liggen negentien zonnepanelen op het dak om duurzame energie op te wekken. Er zit een wtw-unit in en zoals gezegd maken we gebruik van de Ecodan warmtepomp en de convectoren.”

Voor een klus als dit moet je goed rekenen, vertelt De Groot. “We hebben Wolter van Hellenberg Hubar van Technion Zuid ingeschakeld. Hij heeft met zijn technisch advies het totaalpakket compleet gemaakt.”

Warmtepomp moet stil zijn

De Groot vertelt dat hij met meerdere merken warmtepompen werkt. “Met deze merken kunnen we alle segmenten in de markt bedienen. We hebben voor Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems, gekozen omdat ze voor deze situatie de beste specificaties hebben. We wilden bij een lage buitentemperatuur toch een hoog verwarmingsvermogen geleverd krijgen. Daarnaast moest de warmtepomp stil zijn. De warmtepomp mag niet teveel geluid maken, want het pakhuis ligt middenin een woonwijk.”

Flashinjectie

“En zo viel de keuze op de Zubadan warmtepomp uit  de Mitsubishi Electric Ecodan range”, vertelt Jochem Goossens, accountmanager bij  Alklima. “Deze warmtepomp geeft zelfs bij temperaturen tot -15°C nog hetzelfde verwarmingsvermogen als bij zeven of acht graden boven 0°C. Dit heeft alles te maken met het feit dat de pomp gebruik maakt van flashinjectie. Hierbij wordt het vloeistofmengsel van het koudemiddel rechtstreeks in de compressor ingespoten. De ‘flashinjectie’ heeft ten opzichte van standaard invertersystemen een kortere ontdooicyclus met een lagere frequentie en het bereikt sneller de verwarmingsmodus.”

Nog een voordeel, volgens Goossens, is dat de CO2-uitstoot en het energieverbruik een stuk lager liggen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. “Met de Zubadan kun je dus een afgiftesysteem kiezen met een lagere verwarmingscapaciteit, zoals hier is gebeurd met de ventilo-convectoren.”

Aklima pakhuis Tilburg energieneutraal
De keuze viel op de Zubadan warmtepomp uit de Mitsubishi Electric Ecodan range. Deze warmtepomp geeft ook als het hard vriest hetzelfde verwarmingsvermogen.

Vraag naar koeling

Met de convectorradiatoren had De Groot nog niet eerder gewerkt. “De twee-in-één unit kan verwarmen en tot hele lage temperaturen - onder de condensgrens - koelen. De radiatoren sluiten naadloos aan op de Ecodan warmtepomp, weet De Groot nu uit ervaring. “Dat is geen probleem. Als je de juiste componenten hiervoor gebruikt en er een buffervat tussen zet dan kun je de ruimtes gemakkelijk afzonderlijk koelen.”

De Groot ziet dat in de markt de vraag naar koeling steeds belangrijker wordt. “De tijd is voorbij dat er alleen wordt gekeken naar verwarming. In het pakhuis zit op de begane grond het kantoor van CVT. Hier zit veel glas in en dan wil je er ook in de zomer lekker kunnen werken.” Naast de kantoren herbergt het pakhuis ook nog een escape room en er worden kinderfeestjes gegeven. De Groot: “Je begrijpt dat als je met allen in een escape room zit of met vijftien kinderen in één ruimte dat het fijn is dat je iedere ruimte afzonderlijk kunt koelen.”

Laatste check

Het in bedrijfstellen van de warmtepomp verliep vlekkeloos. Goossens van Alklima: “We zijn in principe altijd bij inbedrijfstellingen aanwezig. Maar als we vaker met installateurs werken, zoals met De Groot Service dan volstaat het ook dat de we de benodigde data krijgen en dan kunnen we uitlezen of de instellingen goed zijn. Het is wel dankbaar werk, want het is voor de installateur ook een geruststelling dat er altijd een laatste check is.”

Blog | Transitie naar veerkrachtige steden vraagt om andere manier van denken

Blog | Transitie naar veerkrachtige steden vraagt om andere manier van denken

In een wereld die steeds meer de grenzen van oneindige groei erkent, staan onze steden voor een fascinerende uitdaging. Hoe kunnen we onze stedelijke omgevingen transformeren op een manier die niet alleen de groeiende bevolking accommodeert, maar ook bijdraagt aan een duurzame en leefbare toekomst?

Arne Balvers, directeur van BBN adviseurs. Foto: Johan Nebbeling

'Duurzaam bouwen vraagt overtuigende businesscase'

De grootste klimaatwinst voor de bouw zit in het verduurzamen van bestaande bebouwing, zegt Arne Balvers (50), directeur van BBN adviseurs. "Maar de meeste onroerend­goed­eigenaren investeren alleen in duurzaamheid als dat ook financieel loont."

Het vervoer van de materialen gaat grotendeels via de grachten.

Waarom The Bulldog kiest voor biobased Faay-wanden

Toeristen kunnen vanaf 1 juli weer een kamer boeken in hotel The Bulldog in Amsterdam. Op dit moment is de renovatie in volle gang. De verdiepingen krijgen een nieuwe indeling, waarbij slaapzalen plaatsmaken voor tweepersoonskamers. Voor het scheiden van de kamers wordt gebruikgemaakt van Faay-wanden: milieuvriendelijk en eenvoudig te monteren.

In totaal komen er 318 woningen in het gerenoveerde Rivierenhuis.

Rivierenhuis een van de grootste biobased renovatieprojecten

In Amsterdam-Zuid is begonnen met de grootschalige circulaire renovatie van het Rivierenhuis, een markant wooncomplex uit 1964. Het is de grootste renovatie in de geschiedenis van woningcorporatie Eigen Haard, de eigenaar van het gebouw. Alle 320 woningen worden voorzien van woning- en kamerscheidende wanden van Faay: biobased, robuust, schroefvast, brandwerend én geluidswerend.