Everuse: circulaire waarde uit afval

Everuse: circulaire waarde uit afval
Everuse directeuren Marc van der Heijden (links) en Martijn Vinke gefotografeerd bij hun eindproduct: isolatiemateriaal van karton en papier. Op de achtergrond de machine die het materiaal maakt.

Veel producten met het predicaat 'duurzaam' belanden uiteindelijk toch in de verbrandingsoven. Tijd om een einde te maken aan weggooien van waardevolle grondstoffen, vindt EverUse. "Wij nemen isolatieproducten terug tegen grondstofwaarde en maken er hetzelfde circulaire product van."

Genomineerden

Cobouw reikt op 21 november de Cobouw Awards uit. In totaal negen genomineerden in drie verschillende categorieën maken kans. In de categorie Beste Werkgever zijn dat: Constructif, Mourik en Heembouw. In de categorie Beste Product gaat het om XblocPlus, EverUse en PlasticRoad. En in de categorie Meest Duurzame Project: Q0 Amsterdam, Merosch Bodegraven en NOM Best. Komende weken laten we de genomineerden aan het woord. Vandaag: EverUse.

Het maken van de superisolerende panelen lijkt een beetje op het bakken van een brood. Ook koning Willem-Alexander kan het. Zijne Koninklijke Hoogheid 'bakte' in januari bij de officiële opening van de EverUse-fabriek in Sneek hoogstpersoonlijk een isolatieplaat, door een tonnetje papierpulp in de opengesperde muil van de EverUse-machine te legen. Die deed vervolgens volautomatisch het werk: rondscheppen, samenpersen, verhitten en uiteindelijk op maat snijden. Aan de andere kant van de machine hoefde de Koning de isolatieplaat alleen nog maar uit de machine te halen en te signeren. Geen vuiltje op zijn pak, want er komt geen stof aan te pas. “In dertien minuten was het gepiept”, vertelt directeur Martijn Vinke. “De koning was in dezelfde tijd klaar met de rondleiding.”

De matten die de machine uitspuwt, worden in wand-, vloer- of plafondconstructies verwerkt of gecombineerd met een gipsplaat tot bouwblokken, waardoor een kant-en-klaar modulair paneel ontstaat. Een soort “isolatie-Lego” voor het bouwen van wanden. Die heeft niet alleen stevigheid, dankzij de gipsplaat, maar ook een formidabel isolerend vermogen. Dat gaat verder dan alleen warmte-isolatie. De gemiddelde lambawaarde van 0,038 W/(m·K) haalt een schuimpaneel ook nog wel, maar qua geluidsisolatie is het akoestisch ontkoppelde EverUse product ongeëvenaard. “Twee voor de prijs van één. En het is nog honderd procent gezond ook”, zegt mededirecteur Marc van der Heijden.

Het geheim van de hoge geluidsisolerende waarde zit 'em in het gebruikte materiaal. Cellulosevezel uit papier of karton bestaat uit ragfijne glucosestrengetjes. Deze kleine buisjes bevatten stilstaande luchtlaagjes. De EverUse platen, die een hoge dichtheid en massa hebben, vertonen daardoor een uitzonderlijk akoestisch gedrag. In een constructie met gips aan beide kanten vangt de plaat 52 dB weg. Perfect voor een ruimte waarin vertrouwelijke gesprekken worden gevoerd, maar ook voor een woonkamer nabij de landingsbaan Schiphol.

Nog een voordeel is dat het materiaal ademt en daardoor goed bestand is tegen vocht. Vocht kan erin, maar ook makkelijk weer uit. Vinke: “Ik durf te beweren dat een groot deel van alle 'geïsoleerde' gebouwen in Nederland feitelijk ongeïsoleerd zijn, als gevolg van delaminatie door vochtschade.”

Hobbels op weg naar C2C--certificaat

EverUse bestaat pas een jaar onder deze naam, maar het product was al langer in ontwikkeling. In eerste instantie waren oude kranten het basismateriaal. “Maar dat kan niet als je cradle-to-cradle wilt zijn: inkt is kankerverwekkend”, zegt Van der Heijden. “Er kan geen gifstof in een C2C-product zitten.” Tegenwoordig gebruikt EverUse daarom onbedrukt restmateriaal uit de papierindustrie. Het was een van de hobbels die het jonge bedrijf moest nemen om in aanmerking te komen voor een C2C-certificaat.

Over de precieze receptuur willen de heren niets kwijt. Wel dat het volledig herbruikbaar is en schoon. Hoe ze dat kunnen garanderen? Door de isolatiepanelen te voorzien van een 'grondstof-tracker'. EverUse kan daarmee precies volgen waar het materiaal is. Gebruikers kunnen met een NFC-scanner op de telefoon contact leggen met de chip. Bijvoorbeeld voor het indienen van een terugneem-verzoek. “Wij wegen het en betalen je voor de geleverde grondstof”, vertelt Van der Heijden. “Van het ‘oude’ product maken we in 13 minuten weer een nieuwe circulaire isolatiemat.” Er zit dus écht waarde in het product, doordat de grondstof hergebruikt wordt. Afvalkosten veranderen zo in grondstofopbrengsten.”

'Wij maken juist circulaire waarde uit afvalkosten'

Organisaties die EverUse kopen, kunnen het product dus als een investering zien, want het neemt in waarde toe. Toch maakt dat het niet automatisch eenvoudig om het product te slijten. Hoewel veel organisaties en corporaties het product gebruiken, hebben andere maar één vraag: wat kost het? “De lineaire economie is een goedkope economie, wij maken juist circulaire waarde uit afvalkosten”, zegt Van der Heijden. “Een afvalloze maatschappij creëren vergt een andere manier van kijken.”

De twee directeuren twijfelen niet aan de potentie van hun product. Van der Heijden voorziet in 2050 EverUse fabrieken rond alle grote steden. “Ze zullen over de hele wereld bijdragen aan een circulaire maatschappij en de afvalloze steden van de toekomst.”



Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.