Het oudste gedeelte van de school, de villa, dateert uit 1903. Door de jaren heen zijn er steeds meer delen bijgebouwd. De villa is een rijksmonument en zal behouden blijven. De andere bestaande bouwdelen worden vervangen door nieuwbouw. Architectenbureau atelier PRO Architekten uit Den Haag ontwierp het hele nieuwbouw- en renovatieplan. Blanksmabouw is de hoofdaannemer en HEVO voert het risicodragend projectmanagement uit. Deze partijen zitten regelmatig bij elkaar aan de koffie in de bouwkeet voor overleg.
Oud en nieuw verbinden
De school staat midden in een statige, vooroorlogse woonwijk. Het is een zelfstandige school met circa 800 leerlingen voor havo en vwo. Het schoolterrein, waarop de villa staat, is ooit ontworpen door Louis Paul Zocher, een bekend tuinarchitect. Hij ontwierp het terrein in 1903 volgens de principes van het Engelse landschapspark. Architect Mira van Beek van atelier PRO Architekten legt uit dat de speerpunten van dit plan zijn om oud en nieuw met elkaar te verbinden en om efficiënt met ruimte om te gaan. “Scholen moeten tegenwoordig aan andere maatstaven voldoen dan honderd jaar geleden. Nu moet een schoolgebouw praktischer, duurzamer, toegankelijker en transparanter zijn dan vroeger”, zegt Van Beek.
“Daarnaast hadden wij als ontwerpers rekening te houden met het bestemmingsplan en met het behoud van de identiteit en karaktereigenschappen van het oude schoolgebouw”, vult architect Paul Fouchier van atelier PRO Architekten aan. Dat is gelukt door het oude en nieuwe gebouw via een ranke, transparante loopbrug aan elkaar te schakelen. Om ruimte in het schoolgebouw boven de grond te sparen, zijn de gymzalen ondergronds geplaatst. “Binnen de contouren van het oude gebouw is een nieuw ontwerp gemaakt, dat eigenlijk even groot is als het oude gebouw, maar wel slimmer in elkaar zit, een andere vorm heeft gekregen en is verbonden aan de monumentale villa. Dat was een hele puzzel.” zegt Van Beek.
Samen aan tafel
Aan tafel in de bouwkeet zitten ook projectleider Marko van Schie en uitvoerder Dimitri Hansen, beiden van bouwbedrijf Blanksmabouw en Rudger de Jong, projectleider en adviseur bij HEVO, die namens opdrachtgever VCL het project coördineert en begeleidt. HEVO was ook nauw betrokken bij de architectenselectie en voerde de haalbaarheidsstudie uit voor VCL. “Regelmatig samen aan tafel zitten is heel belangrijk. Vooral bij zo’n complex bouwproject als dit. Om het nieuwe bouwdeel goed op het oude te laten aansluiten, is ter plekke overleg essentieel om vlot en praktisch verder te kunnen. In dit project hebben we te maken met oude, bestaande bouwdelen waarin we enkele aannames hebben gedaan”, zegt De Jong.
"Renovatie brengt altijd onzekerheden met zich mee. Je kunt een bouwonderdeel of detail pas echt goed beoordelen als de oude plafonds en wanden eruit zijn. Tijdens de eerste maanden van het project hadden we om de twee weken villaoverleg om alle informatie over de oude bouwdelen boven water te krijgen. Dat vroeg veel aandacht. Het is prettig om gezamenlijk aan een oplossing te werken voor problemen die spontaan zijn ontstaan”, zegt Van Schie.
“Veel kan over de mail, maar samen een rondje door het gebouw levert ons veel meer tijdswinst op”, zegt Hansen. “Elke twee weken even face to face sparren over een tekening met een architect en projectleider is veel efficiënter dan die tien mails die ik erover moet sturen”, zegt Van Schie. “Als je samenwerkt in een groot team krijg je vijf verschillende antwoorden op één vraag. Daarom kun je beter samen overleggen in een bouwkeet en in vijf minuten besluiten wat er moet gebeuren!”, besluit Van Schie.