Feyenoord-Ajax in de bouwkeet

Feyenoord-Ajax in de bouwkeet

De bouwkeet staat in het Rotterdamse Crooswijk. Hier bouwt woningcorporatie Woonstad Rotterdam samen met Riz Bouw uit IJsselstein 43 nieuwe stadstuinwoningen bouwt. Het is een plek tussen stad en groen, aan de rand van een oud Rotterdams stadspark.

Projectcoördinator Bram Klaris van Woonstad Rotterdam legt in de bouwkeet uit dat op deze locatie royale geschakelde eengezinswoningen van vier en drie lagen zijn gebouwd, die tegen de bestaande vooroorlogse woningen zijn geplaatst. “Geen goedkope woningen, maar ze waren in no time verkocht. Het is een geliefde plek om te wonen. Je zit namelijk op fietsafstand van het centrum.”

Feyenoord-Ajax

De woningen zijn ontwikkeld door HP Architecten uit Rotterdam en het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov. “Zo hebben we dus een Feyenoord-Ajax in de bouwkeet”, zegt Klaris. West 8 Urban Design & Landscape Architecture uit Rotterdam ontwikkelde de inrichting van het binnenterrein met de beplanting en bestrating, waaromheen de woningen zijn gesitueerd. Het binnenterrein wordt een collectieve, afgesloten privétuin voor de bewoners. Woonstad Rotterdam heeft elke nieuwe bewoner een pruimenboom cadeau gedaan, om in de achtertuin te zetten.

bouwkeet
Koffiedrinken in de bouwkeet. Pascal Sangers en Bram Klaris nemen ’s morgens de dag door. Het is prettig om met alle disciplines samen te werken. De bouwkeet is een centrale plaats waar iedereen komt en gaat. Elk project start in principe toch in de bouwkeet!

Het Paradijshof ligt tussen twee begraafplaatsen in”, vertelt uitvoerder Pascal Sangers van Riz Bouw. Deze locatie heeft dus bijzondere omstandigheden om rekening mee te houden. “Om de begraafceremonies zo min mogelijk overlast te bezorgen, is het verschillende keren voorgekomen dat we tijdens het heien de werkzaamheden hebben stilgelegd. Soms hadden we met twee begrafenissen op één dag en hadden we die dag niet veel kunnen doen ”, zegt Sangers. “Natuurlijk valt er altijd wat te doen op een bouwplaats, ook al moeten de werkzaamheden even worden stilgelegd”, zegt Klaris.

Metselvakmanschap

Bijzonder aan dit project vindt Sangers het metselwerk. Dat is in vier verschillende soorten stenen en met verschillende verbanden bij deze woningen uitgevoerd. “De verschillende geveldetails maken dit project heel interessant en complexer dan een standaard nieuwbouwwerk”, zegt Sangers. “Vooral het plannen van het metselwerk was een behoorlijke puzzel.” Op de verdiepingen liggen prefab spekbanden, betonnen dorpels die pas kunnen worden geplaatst als het metselwerk sterk genoeg is. Bij een aantal woningen is het metselwerk uitkragend, wat om expliciet metselvakmanschap vraagt. “Ook de prefab balkons moeten tegelijk in de verdiepingsvloer worden meegestort, waarvoor extra onderstempeling nodig is. Sommige gevels staan een halve meter naar voren ten opzichte van de reguliere gevellijn. Ook dat vergt extra aandacht voor het metselwerk”, zegt Sangers.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Foto: Gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen "never nooit" halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge."

De Scheg Oost is bouwrijp. Afbeelding: Google Earth

Vorm verwacht 'na stevige gesprekken' en rechtszaak te gaan bouwen op speculatiegrond Amstelveen

Voor het eerst lijken woningen gebouwd te worden op een plek die door een grondspeculant in honderden stukjes is doorverkocht aan honderden particuliere beleggers. Vorm moest ervoor langs de rechter.

Foto: Shutterstock

Bouwsector: 'Kabinetsbeleid zorgt niet voor extra woningen'

Voldoende woningen bouwen gaat ook onder minister Mona Keijzer niet lukken. Dat is de stellige overtuiging van het overgrote deel van de bouwwereld, blijkt uit de periodieke Bouw- en VastgoedMonitor. "Dit kabinet ziet niet dat er enorme samenhang is tussen de problemen."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.