Past jouw stofmasker wel echt goed?

Past jouw stofmasker wel echt goed?

Voor asbestverwijderaars is de test verplicht, maar voor veel andere beroepen die langdurig in een stoffige omgeving werken niet. Toch is het aan te raden om het stofmasker dat je draagt regelmatig te laten testen om te zien of het nog wel goed op je gezicht aansluit. Dat heet een zogenoemde face-fit-test.

Groothandel in persoonlijke beschermingsmiddelen Trital mag sinds mei van dit jaar zulke testen uitvoeren. “Omdat mensen er in allerlei verschillende vormen en maten zijn is het uitermate onwaarschijnlijk dat één specifiek type masker afdoende bescherming biedt bij iedereen”, zeht Theo de Vliegh va Trital. “Tegenwoordig is een baard nogal hip, maar het zou goed kunnen dat een stofmasker daardoor niet meer goed past. Er ontstaat een verhoogd risico dat het adembeschermingsmiddel niet correct afdicht, in andere woorden het verkeerde masker leidt tot lekkages en daarmee ook onomkeerbare gezondheidseffecten.”

Verminderde longfuncties

Volgens De Vliegh gebeurt het daardoor regelmatig dat vakmannen verminderde longfuncties, verslechtering van luchtwegklachten en aandoeningen aan het. het hart- en vaatstelsel oplopen. “Dit leidt vervolgens tot een hoger verzuim van de werknemer. Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging kan direct worden gekoppeld aan levensduurverkorting, ofwel vroegtijdige sterfte.”

Trital maakt  gebruik van een kwantitatieve testmethodiek waarbij met behulp van speciale instrumentatie de concentraties controlestof binnen en buiten het masker berekend worden. De Vliegh: “Dit maakt mogelijk dat eventuele luchtstromen binnen het masker opgemeten kunnen worden, wat mogelijke lekkage aanduidt.”

Dankzij een face fittest ben je verzekerd van een betrouwbare en nauwkeurige meting en een goed zittend stofmasker. Elke test leidt tot een zogenoemde ‘fitfactor’. Deze numerieke waarde weerspiegelt de mate van afdichting: een hoge fitfactor  betekent een goed nauw sluitend masker.

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Steeds vaker kiezen ontwikkelaars en aannemers voor prefab bouwen. Als producent van lijmen, kitten en chemische producten denkt Mapei graag met deze partijen mee, zegt sales manager Tom Verhagen van Mapei Nederland. "Mijn boodschap aan bouwers? Geef zo exact mogelijk aan hoe en wat je wil bouwen, inventariseer alle risico's en betrek ons er in een vroeg stadium bij. Wij kunnen de pijnpunten aanwijzen en hebben de eventuele oplossingen."

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Schade aan metsel- en stucwerk door optrekkend vocht is te voorkomen met een antiklontermiddel dat ook in keukenzout zit. Een systeem voor gedoseerde afgifte kan zorgen voor langdurige werking, blijkt uit Delfts onderzoek. Vooral monumenten kunnen profiteren.

Superkist: supersnel te plaatsen en arbovriendelijk

Superkist: supersnel te plaatsen en arbovriendelijk

Een pionier in schoor- en kransloze funderingsbekisting; dat is de Superkist in een notendop. De Superkist - verkrijgbaar in vijftien verschillende maten - is een innovatieve EPS-funderingskist van De Hoop Pekso uit Terneuzen. Arbovriendelijk én supersnel te plaatsen. En tijd is geld. "Aannemers die geld willen verdienen op fundering kunnen niet om de Superkist heen."

Stef van Ham. Foto: Vidi Photo

Breekt de duurzame gevelsteen definitief door?

De ecologische baksteen is niet nieuw. Maar de EcoBrick ColourCrafted gaat voor een definitieve doorbraak zorgen van de duurzame gevelsteen, zegt Stef van Ham. Hij maakt deel uit van het ontwikkelteam van baksteenproducent Wienerberger, die deze steen op de markt brengt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.