Bouwproductie

De bouwproductie-index van Eurostat meet elke maand hoeveel de productie van de Nederlandse bouwsector in volume is veranderd. Dit gaat over zowel gebouwen als wegen en andere grote projecten. De cijfers worden berekend met 2021 als uitgangspunt (2021 = 100). Ze zijn aangepast voor verschillen in dagen (zoals feestdagen) en seizoenen, zodat je periodes goed kunt vergelijken. Groei wordt berekend ten opzichte van eerdere periodes.

Bouwsentiment 

Het saldo van optimisten minus pessimisten in de bouwsector is gebaseerd op de vraag of de economie naar verwachting harder of minder hard zal groeien dan vorig jaar. Deze gegevens komen uit de Bouwmonitor, een online onderzoek onder professionals uit de bouw- en installatiesector. Het onderzoek wordt uitgevoerd door USP Marketing Consultancy in opdracht van VMN Media, uitgever van Cobouw Pro.

Inflatie 

De inflatie wordt maandelijks gemeten door het CBS als ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Omzetverwachting 

De verwachte procentuele omzetverandering in de bouwsector voor de huidige maand, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Deze informatie is afkomstig uit de Bouwmonitor, een online onderzoek onder professionals uit de bouw- en installatiesector. Het onderzoek wordt uitgevoerd door USP Marketing Consultancy in opdracht van VMN Media, uitgever van Cobouw Pro.

Faillissementen 

Het CBS berekent het aantal faillissementen door gegevens te verzamelen uit openbare faillissementsregisters. Dit omvat bedrijven, instellingen en natuurlijke personen die failliet zijn verklaard door de rechtbank. Voor het maandelijkse cijfer worden alle faillissementen in die periode bij elkaar opgeteld. Het CBS corrigeert de cijfers voor seizoensinvloeden, zoals het lagere aantal faillissementen in vakantieweken. Het percentage drukt de verandering uit ten opzichte van een maand eerder.

Openstaande vacatures in de bouwsector

Het aantal openstaande vacatures in de bouwsector is gelijk aan het aantal openstaande vacatures aan het einde van het vorige kwartaal plus het saldo van het aantal nieuwe en vervulde vacatures in het nieuwe kwartaal. Het percentage drukt uit of er sprake is van een stijging of daling ten opzichte van het vorige kwartaal in het aantal openstaande vacatures. De cijfers zijn seizoen gecorrigeerd en afkomstig van het CBS.