gisteren

Beeld: HaafVisual

De Fixers afl 9 | De tweedehands afhaalbrug van Maassluis

Hoe geef je een afgedankte, maar nog technisch goede brug, een tweede leven? Die vraag staat centraal in de negende en voorlopig laatste aflevering van Over de brug: de tweedehands afhaalbrug van Maassluis.

Foto: Shutterstock

De Arbiter | Een particuliere opdrachtgever moet toch zélf zorgen voor een energielabel?

Wie is bij nieuwbouw verantwoordelijk voor een geldig energielabel? Is dat de aannemer of verkoper? Of moeten de kopers dat zelf regelen?

Sea Level bestaat uit twee betonnen wanden die het oude zeeniveau in de Flevopolder aangeven. Foto: Friso Civiel

Met basaltwapening en andere beton-innovaties gaat kunstwerk Sea Level ditmaal wel duizend jaar mee

Basaltwapening, zelfhelende mortel en teruggewonnen cement. Voor de renovatie van landschapskunstwerk Sea Level in de Flevopolder is een heel scala aan duurzame betoninnovaties toegepast. Die voegen een extra dimensie toe aan het beroemde betonnen kunstwerk. 

Foto: Shutterstock

Vernieuwing Van Brienenoordbrug wordt opgeknipt in vier stukken

Rijkswaterstaat gaat het vernieuwen van de beweegbare delen, de bouw van de twee bogen én het transport en de installatie van de Van Brienenoordbrug als afzonderlijk contracten op de markt brengen. Zo moet de pijnlijk afgeblazen aanbesteding van de vernieuwing van Nederlands drukst bereden verkeersbrug een nieuwe kans krijgen in 2025.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Stroeve cao-onderhandelingen: 'Overuren uitbetalen? Heb je geen hart voor de zaak?'

Uitvoerders maken soms dagen van dertien uur. Maar wat staat daar tegenover? Precies op deze vraag lopen de huidige onderhandelingen over de cao Bouw en Infra stuk.

18 december 2024

De laatste oude tuikabel rond de westelijke pyloon van de Galecopperbrug is deze week doorgezaagd. Foto: Rijkswaterstaat

Galecopperbrug hangt nu voor de helft aan nieuwe tuien

In januari worden ze nog een keer extra aangetrokken, maar het westelijke deel van de Galecopperbrug hangt inmiddels compleet aan nieuwe tuikabels. De laatste oude kabel is doorgezaagd.

Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden

Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden

De Europese aanbestedingsregels werken te beperkend om opdrachten op duurzaamheid te gunnen, stelt bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht Willem Janssen. Dat moet anders: "Marktintegratie gaat voor op het streven naar duurzaamheid. Ik vind dat we dat moeten heroverwegen."

Foto: Eran Oppenheimer

Rob van Wingerden heeft Strukton uit het dal: 'Het gaat een stuk beter met het bedrijf'

Rob van Wingerden, interim-ceo van Strukton, vreesde vorig jaar voor het faillissement van de bouwonderneming. Inmiddels ziet de toekomst van het bouwbedrijf er volgens hem gunstig uit. "We hadden een plan en het is gelukt."

Biobased woningen in de 'wijk van de toekomst' in Helmond. Foto: Eco+Bouw

Aanscherping Mpg definitief uitgesteld

De bouwregels voor duurzaam materiaalgebruik van woningen, de zogeheten Milieuprestatieberekening voor gebouwen (Mpg), worden op zijn vroegst 1 juli 2026 aangescherpt.

Robbert van de Sande en Bart de Kok. Foto: Erald van der Aa

De Kok Bouwgroep: 'Op eigenwijze mensen kun je bouwen'

Tal van ondernemers bereiken ooit het punt waarop ze beseffen: het bedrijf moet niet groter worden, anders verlies ik het overzicht. Voor Robbert van de Sande (50), directeur van De Kok Bouwgroep, is dat precies nu het geval.

Foto: Mourik

Nieuwe onderhoudscontracten Rijkswaterstaat: 'Tenderteams kunnen hun borst natmaken'

Rijkswaterstaat zet volgend jaar nog meer onderhoudscontracten 'nieuwe stijl' in de etalage. Hoe veranderen deze kersverse contractsmaken de gww-markt? En lossen ze de soms zorgelijk lage inschrijfprijzen van aannemers op?