Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw 

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw 
Gerhard Hospers

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nee, Gerhard Hospers vindt het niet gek wanneer aannemers, architecten en opdrachtgevers worstelen met CSRD, een nieuwe Europese richtlijn die (grote) bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. CSRD – dat staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive – verplicht bedrijven om hun impact op klimaat, de maatschappij en (ESG-)beleid te rapporteren.

Bedrijven moeten niet alleen over hun eigen CO-uitstoot rapporteren, maar ook over de uitstoot in hun waardeketen. ‘’Wie worstelt met deze materie, kan bij ons terecht. Het duurzame bouwen zit in ons DNA. Ik begrijp waarom de CSRD-richtlijn in het leven is geroepen, maar ik snap dat het ook complex kan zijn. We hebben gelukkig kennis over CSRD, en werken aan dataontsluiting richting onze klanten, dus ook in die zin willen we een kennispartner zijn’’, aldus Hospers.

Aannemers kloppen steeds vaker bij ons aan voor projectadvies, omdat opdrachtgevers vaak niet goed weten welke producten en oplossingen ze nu precies het beste kunnen gebruiken”
— Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks

Europees niveau

Naast de verplichte duurzaamheidsrapportage ziet Hospers steeds meer uitdagingen en regels waaraan een aannemer op dit moment moet voldoen, zowel op nationaal als op Europees niveau. Denk aan veranderende wet- en regelgeving, strengere aanbestedingsprocedures en duurzame ambities. Anders gezegd: steeds vaker eisen opdrachtgevers van bouwprojecten in hun aanbestedingen dat aannemers circulaire en biobased materialen moeten toepassen, om de uitstoot van CO tot een minimum te beperken.

“Aannemers kloppen vervolgens steeds vaker bij ons aan voor projectadvies, omdat opdrachtgevers vaak niet goed weten welke producten en oplossingen ze nu precies het beste kunnen gebruiken die in een tender worden gevraagd. Ik snap ze, want in de uitvraag is de opdrachtgever ook niet altijd duidelijk wat zij precies bedoelt met een circulair of biobased gebouw. Samen met de klant bekijken we de uitvraag, leveren een projectadvies aan zodat ze tijdens een pitch of presentie goed voor de dag kunnen komen. De adviezen ondersteunen we met onze Greenworks productbladen.’’

VANG initiatieven

Ook adviseert Greenworks bouwbedrijven om de bouwplaats zoveel als mogelijk afvalvrij te maken, vervolgt Hospers. En het afval dát vrijkomt, wordt waar mogelijk ingezet als nieuwe grondstof. Dat doet Greenworks onder de naam VANG: Van Afval naar Grondstof. Greenworks is betrokken bij meerdere VANG initiatieven en werkt samen met klanten, leveranciers en Circular Plastics Alliance.

BMN is een VANG pilot gestart met Laudy Bouw & Ontwikkeling, waarbij bouwafval op de juiste manier aan de bron wordt gescheiden: denk hierbij aan folies, straps, hout en snijafval van isolatie. Schoon aan de bron dus. Zo kan bouwafval op een relatief eenvoudige manier worden gebruikt voor nieuwe producten. Plastic gaat bijvoorbeeld naar Kras Recycling in Volendam, waar vervolgens korrels gemaakt voor nieuwe verpakkingsfolies. Inmiddels lopen er tal van VANG projecten.

Ook worden vrijgekomen verpakkingsfolie, straps en hout van alle 140 BMN-vestigingen in de circulaire loop gebracht, om te dienen als secundaire grondstof voor nieuwe producten. Van kapotte wegwerppallets worden spaanplaten gemaakt die onder andere gebruikt worden als onderplaat voor prefab dakelementen van Vogelzang. En snijafval van isolatiemateriaal gaat terug naar de producent, die ze opnieuw gaat gebruiken in het productieproces. Greenworks is een label met een missie: de referentie in duurzaam bouwen te zijn én te blijven.

Dit artikel is gesponsord door BMN.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.