"We willen niet alleen de planeet koesteren, maar ook de mens. Met Aer creëren we hier ruimte voor.” zegt Koert Terhürne, directievoorzitter bij Dura Vermeer. Het doel: met minder milieu-impact meer gezondere woningen bouwen. Volgens het bouwconcern sluit dit naadloos aan op de NetZero-strategie: nul CO2-uitstoot in 2050.
Van lineaire naar circulaire woningbouw
Met Aer maakt één van de grootste woningbouwers van Nederland de stap van lineaire naar circulaire woningbouw. Aer behaalt mede daardoor nu al de CO2-reductiedoelen die de Europese Unie voor 2030 heeft gesteld. Om dit te bereiken is circa 70 procent van de gebruikte materialen biobased.
Ook losmaakbaarheid speelt een grote rol. Dit houdt in dat bouwelementen hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. “Duurzamere verdienmodellen worden hiermee haalbaar, doordat de bouwelementen van Aer restwaarde behouden", zegt Ahmed Assad, manager conceptueel bouwen bij Dura Vermeer. Daarnaast staat Aer ook voor meer flexibiliteit in beukmaat, ruimtegebruik en ontwerp, zonder in te hoeven leveren op wooncomfort en kwaliteit.
Inspelen op klantvraag
“Bouwen wat nodig is, dat is onze missie”, vervolgt Assad. “De trend naar kleinere en middelgrotere woningen heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van Aer. De gezinssamenstelling in Nederland is de afgelopen jaren gemiddeld steeds kleiner geworden. De huidige standaard plattegronden voldoen daarom niet meer aan de vraag. Dit hebben we uitgebreid getoetst bij woningcorporaties en beleggers. Zo is er een aantrekkelijke plattegrond gecreëerd en bouwen we alleen wat nodig is.”
Toekomstbestendige industrialisatie
Bij de ontwikkeling van een nieuw woningconcept is Dura Vermeer niet gestopt. De wijze van productie wordt er volledig op aangepast. Hierbij wordt er ingezet op digitalisering en ketensamenwerking. Terhürne: “Met Aer is de manier waarop we al eeuwen bouwen volledig opnieuw uitgevonden. De manier waarop we produceren is daar onlosmakelijk mee verbonden. Daarom introduceren we Virtual Factory: ons antwoord op de vraag naar toekomstbestendige industrialisatie.”
Hierbij verkent Dura Vermeer de grenzen van digitalisering door zijn woonconcepten te vertalen naar enen en nullen. Zo kan er worden ‘gecommuniceerd’ met iedere fabriek óf machine: datagedreven, parametrisch en file-to-factory. Door eerst digitaal te bouwen ontstaat er inzicht in materiaalgebruik, kosten, transport en milieu-impact. Assad: “Zo garanderen we betaalbaarheid, flexibiliteit én kwaliteit – volledig conceptueel gebouwd.”
Krachten bundelen
Om deze innovaties te benutten bundelt Dura Vermeer krachten en zet het bedrijf in op ketensamenwerking. Terhürne: “Samenwerken zit in ons DNA, het houdt ons sterk: we benutten de expertise van onze partners en kunnen zelf blijven doen waar wij goed in zijn. Zo kunnen we produceren wat we verkopen en hoeven niet te verkopen wat we produceren. Daarnaast houdt ketensamenwerking ons wendbaar: nieuwe materialen en bouwmethoden omarmen we met gemak. Zo elimineren we productietijd, reduceren we kosten, benutten we expertise en balanceren we capaciteit.”
Assad vult aan: “We zijn gebaat bij wendbaarheid want Aer is eigenlijk nooit af, het is continu in beweging. We dagen de markt uit om mee te denken hoe we dit woningconcept doorlopend duurzamer en betaalbaarder kunnen maken. Zo bouwen we samen wat nodig is.”
Conceptwoningen
Aer is de nieuwste ontwikkeling van Dura Vermeer die past in haar ‘traditie’ van conceptuele woningbouw. Al in de jaren tachtig werd het woningconcept PCS gelanceerd, waarvan er inmiddels duizenden zijn gebouwd. Anno 2023 is dit woningconcept doorontwikkeld naar PCS Pro, bestaande uit 15 schaalbare woningtypes in een CO2-arme prefabbetonconstructie.
Dura Vermeer biedt ook een vernieuwbouwconcept, genaamd: Blokje Om. Hierbij worden verouderde sociale huurwoningen gesloopt tot aan de fundering, waarop vervolgens een nieuwe houtbouwwoning wordt gebouwd in slechts 20 werkdagen. Voor huurders letterlijk een nieuwe stek op de vertrouwde plek.
Ook lanceerde Dura Vermeer onlangs zijn optopconcept Blokje Op. Op basis van houtbouw worden er woningen toegevoegd aan bestaande appartementengebouwen. Hierbij is er veel aandacht voor de bewoners en de omgeving.
Dit artikel is gesponsord door Dura Vermeer.