Keramisch gevelsysteem E-Board komt tegemoet aan wensen uit hele bouwketen

Keramisch gevelsysteem E-Board komt tegemoet aan wensen uit hele bouwketen

In een markt die aan alle kanten onder druk staat is een keramisch gevelconcept als E-Board van baksteenproducent Vandersanden in staat om het hoofd te bieden aan meerdere bouwopgaven tegelijk. Het systeem voor isolatie en afwerking van gevels maakt lichtere constructies mogelijk, waardoor het ook makkelijker te verwerken is. Daarnaast biedt het veel creatieve vrijheid, is het duurzamer en levert het meer binnenruimte op dan bij traditioneel metselwerk.

Voor aannemers is het prettig dat ze met zo’n totaaloplossing slechts één aanspreekpunt hebben, zegt bedrijfsleider Hus Smid van JM Deurwaarder GA, één van de grootste verwerkers van E-Board in Nederland. “Wij ontzorgen de klant. Wij zorgen dat de spullen er komen, dat het logistiek goed geregeld is en dat het gemonteerd wordt.”

E-Board is een compleet ATG-gecertificeerd gevelsysteem voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen, dat bestaat uit isolatiepanelen, steenstrips, mortellijm en andere toebehoren. Het wordt als isolatieschil tegen bestaande buitenmuren aangebracht of als spouwloze isolatie tegen het binnenblad. Dat maakt het systeem geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie als transformatie.

Keramisch gevelsysteem E-Board komt tegemoet aan wensen uit hele bouwketen

Licht en makkelijk te verwerken

Smid ziet het gebruik nog steeds toenemen. JM Deurwaarder GA, een dochterbedrijf van de ontwikkelende bouwer HSB, is op dit moment met ongeveer acht projecten bezig waarin E-Board wordt toegepast. Eén van de grote plussen in de uitvoering vindt Smid dat het een licht systeem is, dat snel en makkelijk toepasbaar is en minder lichamelijke belasting vergt dan regulier metselwerk. Er zijn immers geen geveldragers nodig in de verschillende bouwlagen, net zo min als metselwerkondersteuning en stellen van metselprofielen.

Je kunt sneller bouwen, omdat je minder afhankelijk bent van verschillende partijen en materieel.”

“Ik heb daardoor minder vakmensen op de bouwplaats nodig dan normaal gesproken en arbotechnisch heeft het voordelen. Dan raak je vanzelf enthousiast”, zegt Smid. De efficiënte manier van bouwen die E-Board mogelijk maakt is volgens hem meegenomen in een periode waarin de schaarste aan personeel in de bouw groot is. “En je kunt sneller bouwen, omdat je minder afhankelijk bent van verschillende partijen en materieel.”

Opdrachtgevers schrijven E-Board inmiddels geregeld voor, maar het gebeurt ook dat JM Deurwaarder GA en Vandersanden het systeem onder de aandacht brengen. Niet alleen vanwege de goede isolatiemogelijkheden en lichte constructie, maar ook met oog op de vele variatiemogelijkheden in het gevelbeeld. “Steenstrippen geven je een enorme creatieve vrijheid vergeleken met traditionele gevelstenen. Bepaalde reliëfs en metselverbanden die in metselwerk moeilijk te maken zijn kun je met E-Board veel makkelijker realiseren”, stelt commercieel directeur Peter Delsing van Vandersanden.

Keramisch gevelsysteem E-Board komt tegemoet aan wensen uit hele bouwketen
Peter Delsing, commercieel directeur van Vandersanden

Duurzaam

E-Board is een duurzame geveloplossing. Je kunt nóg een stapje verder gaan en het afwerken met ECO baksteenstrips van Vandersanden. Deze worden niet meer gezaagd, maar apart
geproduceerd door ze in speciale mallen te vormen. Delsing: “Dat scheelt grondstoffen, we besparen vijftig procent op het energie-
verbruik en we hebben geen materiaalverlies.”
Een ander pluspunt is dat de slanke constructie van het systeem per saldo meer binnenruimte oplevert. Delsing: “Zeker in gebieden waar hoge grondprijzen gelden, kun je woningen bouwen met binnen meer vloeroppervlakte.” In grote bouwprojecten gaat het al gauw over forse hoeveelheden.

Dat is niet alleen een belangrijke factor voor ontwikkelaars, maar ook voor exploitanten van bijvoorbeeld appartementen en hotels.
Kortom, E-Board geeft volgens Delsing antwoord op vragen van alle betrokken partijen uit de bouwketen: van architect, aannemer, klant tot exploitant van een gebouw.

Ketensamenwerking

De samenwerking met JM Deurwaarder GA past in de strategie waar Vandersanden welbewust voor kiest met als slogan: ‘Het mooiste maak je samen’. “Wij geloven in partnerships”, aldus Delsing. “Als je een product als E-Board op de markt zet, heb je de markt nodig, ook in de verwerking.” Daarom heeft Vandersanden bijvoorbeeld ook samen met partners een opleidingscentrum waar medewerkers leren hoe ze het systeem moeten toepassen. Alleen gecertificeerde partners kunnen met E-Board aan de slag om zo de kwaliteit te garanderen.

Vroeger kwam je met bakstenen binnen, nu worden eerst de bouwtekeningen bekeken.”

Die samenwerking komt het product ten goede, ziet Smid. “Je leert elkaar goed kennen en weet wat je aan elkaar hebt. En je wisselt kennis met elkaar uit. Als je van elkaar weet waar je goed in bent, is dat een aanwinst.” Ook aannemers waarderen als ze duidelijk te horen krijgen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van een systeem om te voorkomen dat er achteraf problemen ontstaan. “Ze willen weten: het kan wél of het kan niet.”

Delsing ziet een ontwikkeling waarin kennis aan belang heeft gewonnen. Telde jaren geleden voor architect en aannemer vooral de kleur en structuur van een baksteen, nu willen ze deskundige partijen aan tafel die afgewogen adviezen kunnen geven. “Vroeger kwam je met bakstenen binnen, nu worden eerst de bouwtekeningen bekeken en wordt er over details gesproken en mogelijkheden en oplossingen. Die kleur of structuur komt daarna pas.”

Keramisch gevelsysteem E-Board komt tegemoet aan wensen uit hele bouwketen

Kwaliteit

Kwaliteitsborging is voor Vandersanden belangrijk. Het bedrijf probeert dat op verschillende manieren te bereiken, zegt Delsing. “Mochten aannemers dat wenselijk vinden, dan kan er ook een verzekerde garantie worden afgegeven op het systeem.” Zeker kort na de introductie van E-Board op de markt wilde Vandersanden zich hiermee onderscheiden om klanten meer zekerheid te kunnen bieden. Ook is het bedrijf aangesloten bij Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips (KGS), een stichting die als doel heeft om de kwaliteit van buitengevelisolatie te verhogen en te waarborgen met onder meer een eigen keurmerk.

Hoewel E-Board zich inmiddels wel bewezen heeft, wil Vandersanden klanten nog steeds zekerheid bieden. Delsing: “Het systeem kan nog zo goed zijn, maar het valt of staat met correcte plaatsing.”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.