In dit artikel:
Wat te doen tegen wanbetalers
De opdracht is rond, het werk is afgeleverd en de klant is tevreden. De factuur gaat de deur uit. Maar als de wettelijke betaaltermijn is verstreken wacht je nog steeds op je geld. En na de eerste twee aanmaningen wacht je nog steeds. Wanbetalers, je zit er als ondernemer niet op te wachten. Maar helaas ontkomt vrijwel niemand er 100% aan. Wanneer je je zaakjes op orde hebt en je er bovenop zit, kun je echter veel onbetaalde facturen voorkomen.
Een handige manier om niet alles steeds tot in detail te hoeven vastleggen, is het gebruik van algemene voorwaarden. Goede algemene voorwaarden kunnen het verschil maken in een discussie over betaling. Het is wel belangrijk dat je algemene voorwaarden inhoudelijk goed (up-to-date) zijn en ook goed worden gebruikt. Dit is niet moeilijk en kan heel efficiënt, maar de naleving van de regels daarover luistert nauw.
Wanneer het dan toch nog voorkomt dat de opdrachtgever niet betaalt, is het belangrijk er strak bovenop te zitten.
Als de opdrachtgever – ondanks diverse aanmaningen en mogelijk zelfs een betalingsregeling – nog steeds niet betaalt, is het verstandig de incasso op tijd uit handen te geven. Wanneer de factuur niet (inhoudelijk) wordt betwist, kun je de incasso prima uitbesteden aan een incassobureau of deurwaarder. Heeft de opdrachtgever wel een inhoudelijk verweer, bijvoorbeeld dat het werk niet goed is opgeleverd? Laat je dan adviseren door een advocaat met verstand van zaken. Die kan beter inschatten of het zin heeft de incasso door te zetten of dat eerst het probleem verholpen moet worden. Een incassobureau of deurwaarder heeft die expertise vaak niet (in huis).
Ketenaansprakelijkheid: voorkom dat jij opdraait voor problemen van jouw onderaannemer
Wanneer een onderaannemer krap bij kas zit of failliet gaat en een achterstand heeft in loonuitbetalingen, dan kan dit ineens een probleem worden voor de hoofdaannemer. Dat komt door de fiscale ketenaansprakelijkheid. De aannemer is daardoor in bepaalde gevallen aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer moet afdragen. Sinds 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies van kracht die deze ketenaansprakelijkheid heeft uitgebreid tot het volledige loon! En dan niet alleen het loon van een werknemer die bij jou of jouw directe onderaannemer in dienst is. Maar ook van de werknemer die lager in de keten zit, die niet bij jou in dienst is en die misschien zelfs onder een andere cao valt. Werknemers lager in de keten kunnen dus ook bij jou aankloppen voor uitbetaling van hun volledige loon.
Veel ondernemers lijken zich niet goed bewust te zijn van deze wet. Ze hebben vaak onvoldoende maatregelen genomen om claims te voorkomen. Terwijl het voorkomen van claims helemaal niet ingewikkeld is.
Voorkom schijnzelfstandigheid
Als je aan het werk gaat, heb je een keuze: of je gaat in loondienst of je wordt zelfstandig ondernemer. Ondernemers zonder personeel noemen we zzp’ers. Daar hebben we er veel van in de bouw. Om het ondernemerschap te stimuleren, geeft de Belastingdienst allerlei belastingvoordelen aan ondernemers. De Belastingdienst wil alleen voorkomen dat zogenoemde schijnzelfstandigen gebruikmaken van die voordelen. Als de Belastingdienst vindt dat je een schijnzelfstandige bent, moet je alle belastingvoordelen terugbetalen via naheffingen en heb je kans op boetes.
Begin dit jaar werd bekend dat de overheid de aanpak van ‘schijnzelfstandigen’ opschort tot 1 januari 2020. Sinds 1 juli 2018 worden ‘kwaadwillenden’ wel aangepakt. Het duurt dus nog wel even voor we weten waar we aan toe zijn. Maar wacht daar niet op, zorg dat je nu al duidelijkheid krijgt.
Maak je bedrijfsoverdracht tot een succes
Het bedrijf aan iemand anders overdragen is een uitdagend proces. Het begint al bij de voorbereiding op de overdracht. Wanneer de opvolger in beeld is, is het belangrijk die tijdig daarop voor te bereiden. Ondernemers vinden het vaak lastig de touwtjes langzaam te laten vieren. Toch is dat van groot belang om de overdracht tot een succes te maken.
Want als koper en verkoper elkaar hebben gevonden, is iedereen vaak nog goedgemutst. Helaas komt het nog vaak voor dat het humeur van partijen later slechter wordt. Zo overleeft bijna zeventig procent van de familiebedrijven een overdracht niet. Bouwbedrijven vormen hierop geen uitzondering. Hoe kan dat toch? Maar belangrijker: hoe kun je zo’n kater voorkomen?
LiveAdvize
Natuurlijk sta er niet alleen voor. Stel hieronder jouw ondernemersvraag aan een expert via ons nieuwe platform LiveAdvize. Veilig, betrouwbaar en gratis!