Nieuws

Wie bouwt er nog een nieuwe winkel?

2 min

Het is schrapen voor bouwers van nieuwe winkels. In 2016 werd er voor 67 miljoen euro vergunningen verleend voor nieuwbouwprojecten op de winkelmarkt, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo rustig is het sinds 2012 niet geweest.

Flaneren langs flagshipstores, designer galleries in een overdekt winkelcentrum van hoogwaardige architectuur, waarbij een dagje uit centraal staat. Belegger Unibail-Rodamco verkoopt de 500 miljoen euro kostende transformatie van winkelcentrum Leidschenhage tot Mall of the Netherlands met verve. Het grootste winkelcentrum van Nederland.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Bouwconcern Ballast Nedam mag het 116.000 vierkante meter grote winkelparadijs te Leidschendam, dat plaats gaat bieden aan 280 winkels, horecagelegenheiden en een megabioscoop, bouwen.

Shop till you drop?

Shop till you drop? Nee. Een opleving van de markt voor winkelbouwers blijft uit.The Mall of the Netherlands is een uitzondering op de regel. Het is schrapen voor bouwers van nieuwe winkels. In 2016 werd er voor 67 miljoen euro vergunningen verleend voor nieuwbouwprojecten op de winkelmarkt, blijkt uit cijfers van het CBS. Zo rustig is het sinds 2012 niet geweest.

Niet gek: V&D Mitra, McGregor, MS Mode en Scheer & Foppen gingen failliet. En het aantal bedrijfsbeëindigingen stijgt snel. 7200 winkels stonden eind vorig jaar leeg aldus makelaarsvereniging NVM. Een paar honderd minder dan het jaar ervoor.

Overcapaciteit nog 20 procent

Herbestemming van leegstaande winkels naar woonruimte, kantoorruimte of horeca en tijdelijke invulling van leegstand droegen volgens de makelaars sterk bij aan de afname van de winkelleegstand. Toch wordt de overcapaciteit nog op 20 procent van het bestaande winkeloppervlak geschat.

Hudson’s Bay gaf de winkelmarkt vorig jaar weer wat kleur op de wangen. In Amsterdam is een nieuw pand gebouwd en in andere grote steden zal de Canadese warenhuisketen voormalige V&D-panden vullen.

Hudson’s Bay start dit jaar met tien Nederlandse warenhuizen en mikt uiteindelijk op zo'n twintig Nederlandse filialen. De eerste vestiging opent naar verwachting al in augustus of september de deuren.

Reacties

Te weinig allure, te veel verkeer en een ondermaatse verblijfskwaliteit: het Stationsplein bij station Hollands Spoor voldoet volgens de gemeente...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Dubbelleven

2 min

Slaapgebrek, sloten koffie en piekbelasting. Ze kenmerken de dagen van intensieve brainstorm, knopen hakken en presentabel maken in het...

column

Een groep van negentig hoogleraren vindt dat een nieuw kabinet 200 miljard moet investeren in een groene infrastructuur. In een...