Nieuws

Vereniging Eigen Huis wil zoveelste hoorzitting privatisering bouwtoezicht

2 min

Aan het getouwtrek over het grotendeels privatiseren van het bouwtoezicht komt maar geen einde. Vereniging Eigen Huis dringt nu bij de Eerste Kamer aan op een hoorzitting alvorens de senaat de wet behandelt met minister Plasterk.

Eerder liep Vereniging Eigen Huis (VEH) een blauwtje bij de Eerste Kamer. Toen drong de club van huizeneigenaren aan op het wetsvoorstel controversieel verklaren van de wet. VEH laat het er niet bij zitten en vreest nog altijd dat de wet nadelig uitpakt voor huizenkopers. Voorspellingen over de gevolgen van de wet wet zijn volgens de belangenbehartiger gebaseerd op “boterzachte baten en harde kosten.”

Niet de eerste hoorzitting 

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Of de Eerste Kamer op een hoorzitting zit te wachten, is onduidelijk. Over het wetsvoorstel vond vorig jaar ook nog een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer, ook dat was niet de eerste.

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen verandert het leven van bouwers drastisch. De rol van bouw- en woningtoezichthouders van gemeenten wordt aanzienlijker kleiner. Gespecialiseerde bedrijven moeten die rol overnemen.

Zij worden wel in de gaten gehouden door een speciale toelatingscommissie van de overheid die nog moet worden opgetuigd. Bouwers moeten in de nieuwe situatie bovendien alles vastleggen in een opleverdossier. Ook is het de bedoeling dat bouwers makkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld voor bouwfouten.

Voor- en tegenstanders

Bouwend Nederland heeft ook nog altijd bedenkingen over de wet. De Aannemersfederatie en tal van andere organisaties in en om de bouw zijn juist voor. Zij denken dat de wet vakmanschap in de bouw ten goede komt.

De Eerste Kamer reageerde vorige week op het voorstel van Plasterk. Verschillende politieke partijen vinden dat de wet tegelijkertijd met de nieuwe Omgevingswet moet ingaan. Wanneer de senaat met de minister in debat gaat is nog onduidelijk. “In theorie kan dat nog voor de zomer”, verklaart een woordvoerder van de Eerste Kamer.  

Reacties

Het St. Lidwinahuis in Leiden, in de jaren dertig gebouwd als internaat voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking, krijgt een...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Soms staat er wel eens een artikel in de krant dat bij mij, als adviseur in o.a. bouwkosten, behoorlijk wat aandacht trekt. Vorige week was dit...

blog

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...