Nieuws

Uitspraak zet cao-akkoord schildersbranche onder druk

2 min

FNV Bouwen & Wonen ziet nieuwe kansen om het omstreden cao-akkoord in de schildersbranche ongedaan te krijgen. Troefkaart is een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in een ander cao-conflict. “Wij zien aanknopingspunten”, aldus Peter Roos, bestuurder van de bouwbond.

Volgens de Haarlemse rechtbank kunnen cao’s die afgesloten zijn zonder instemming van FNV niet zomaar van toepassing worden verklaard op de leden van deze vakbond, zeker niet als deze het grootste deel van de werknemers in de branche vertegenwoordigt.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

De rechter kwam tot dit oordeel in een zaak tussen de FNV en Transavia. In 2015 sloot de luchtvaartmaatschappij een cao af met vakbonden CNV, De Unie en NVLT. De FNV zette als enige geen handtekening; de bond kon niet leven met een verdere verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.

Voor de FNV-leden bij Transavia betekent het vonnis dat zij met terugwerkende kracht alsnog komen te vallen onder de oude cao. De nieuwe cao geldt voor hen niet.

Zaken zijn redelijk identiek

“Ja natuurlijk is dit voor ons een interessante uitspraak”, reageert Roos. “We zien zeer zeker aanknopingspunten voor de strijd die wij voeren tegen het cao-akkoord in de schildersbranche. De zaken zijn redelijk identiek.”

OnderhoudNL, de werkgeversorganisatie in de schildersbranche, sloot vorig jaar een cao af met de relatief onbekende vakbond LBV, die op dat moment nauwelijks leden telde in de sector. CNV Vakmensen en FNV Bouwen & Wonen werden daarmee doelbewust buitenspel gezet. Dit tot woede van de twee grote vakbonden.

Geen beweging bij werkgevers

Afgelopen maanden hebben zij er alles aan gedaan om het cao-akkoord van tafel te krijgen en werkgevers te overtuigen met CNV en FNV te gaan onderhandelen. Tot enige beweging aan de kant van OnderhoudNL heeft dat niet geleid. Sterker nog, de werkgeversorganisatie probeert het cao-akkoord algemeen-verbindend-verklaard te krijgen.

“Dat laatste is nog niet gelukt”, weet Roos, “mogelijk ook omdat wij bezwaar hebben gemaakt tegen de algemeen-verbindendverklaring.” Hij sluit niet uit dat de uitspraak ook daar nog een rol bij gaat spelen. "Dat zou zo maar eens kunnen."

Reacties

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Het is nog lang geen kerst, maar toch wil ik het al hebben over het slachten van ons inmiddels geliefde konijn. Het klimaatkonijn wel te verstaan...

Harm Valk
column

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...