Analyse

De oude wijn van Wientjes

4 min

Wientjes schenkt oude wijn met zijn Bouwagenda: De kosten in de bouw kunnen minimaal met 30 procent omlaag. Ruim 12,5 jaar geleden riep Jan Hovers bijna precies hetzelfde bij de oprichting van de Regieraad. Komt dat bekend voor?

Het is trekken en duwen om de bouwsector in beweging te krijgen.

Weer een zwaargewicht van stal

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

 • Direct toegang tot Cobouw.nl
 • 5 gratis artikelen per maand
 • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Is de bouw nog wel te redden? Weer heeft de minister van Economische Zaken een zwaargewicht van stal gehaald, weer zijn kopstukken uit het bedrijfsleven aangesteld om de sector aan te jagen. Weer wordt ingezet op pilots om vliegwieleffecten op gang te brengen en de achterblijvende productiviteit op peil te krijgen. Het moet allemaal anders en vooral beter: samen, in de keten en via schaalsprongen.

Wijn ligt te verstoffen

Het deja vu-gevoel is sterk. Wat het koperen huwelijk van de Regieraad had kunnen zijn, is al jaren geleden stukgelopen. De kopstukken van Imtech, VolkerWessels, Shell en WRR zijn allang afgehaakt en de pilots blijven steken in de weerbarstige praktijk. De wijn ligt te verstoffen in de kelder en de bouw modderde voort.

De Regieraad werkte met vernieuwingsakkoorden en voorbeeldprojecten, de Taskforce kiest elf routes met bijbehorende voorbeeldprojecten. Ook de woorden innovatie, kwaliteit, klantgericht, samenwerking, keten en versnellen komen verdacht bekend voor, inclusief de aloude problemen van versnippering en achterblijvende winstmarges.

Klantgericht?

Al in april 2004 tekende Cobouw de ambities van Hovers (oud-topman Oce en Stork) op om de kosten met minimaal 25 procent te verlagen: “Met een nieuwe manier van werken, klantgericht denken, innovatie en automatisering is die ambitie zeker niet te hoog gegrepen. Het terugdringen van kosten hoeft zich niet te uiten in een lagere prijs, maar kan zich ook vertalen in betere kwaliteit, klantgerichtheid en hogere winstmarges. De innovatie en vernieuwing is niet tot in de sector doorgedrongen. Dat is een kwestie van kennis mobiliseren en snel scoren.” Het zijn woorden uit 2004 die anno 2017 nog net zo actueel zijn.

Overlap is stuitend

De uitspraken verschillen nauwelijks van de spierballentaal van Wientjes. De overlap is stuitend te noemen, waarbij zich de conclusie opdringt dat de bouw in al die jaren nauwelijks stappen vooruit heeft gemaakt. Ook een sterke kapitein kan niet elk schip in beweging krijgen.

Waarom is de sector zo blijven steken en kan Wientjes jaren de oude wijn zo in nieuwe vaten gieten?

Lees en huiver:

 • Hovers 2004: 20 tot 25 procent kostenreductie is realistisch
 • Wientjes 2017: bouwkosten kunnen met 30 procent omlaag met schaalsprongen en innovatie
 • Hovers 2004: “We zullen ervoor waken niet het zoveelste vergaderplatform te worden. Vernieuwing zal zich vertalen in concrete verbeteringen en concrete projecten.”
 • Wientjes 2017: “We zijn uitdrukkelijk niet het zoveelste clubje in de bouw. Geen excuustruus die na een jaar moet constateren dat de sector geen stap verder is.”
 • Hovers 2004: “de concurrentiegerichte dialoog, standaardisering, levenscyclus en economisch meest voordelige aanbiedingen zijn nieuwe begrippen in de bouw, terwijl ze in andere sectoren zo vanzelfsprekend zijn dat er niet eens meer over wordt gepraat. De grote besparingen zijn te behalen met repeteereffecten.”
 • Wientjes 2017: De problematiek van gebrek aan innovatie, gebrekkige samenwerking en achterblijvende productiviteit speelt namelijk in de hele sector. Die achterstand gaan we wegwerken.
 • Hovers 2004: "Aan de zijlijn staan en niets doen is geen optie. Bedrijven die niet meewerken met de Regieraad zullen kansloos blijken en alleen achterblijven."
 • Wientjes 2017: “Versnippering of tegenstand kunnen we niet gebruiken. Alleen gezamenlijk kun je naar een goed compromis toewerken waar alle partijen mee vooruit kunnen.”

Maar een goede wijn kan lang liggen zonder te verzuren.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw

Reacties

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Het is nog lang geen kerst, maar toch wil ik het al hebben over het slachten van ons inmiddels geliefde konijn. Het klimaatkonijn wel te verstaan...

Harm Valk
column

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...