Nieuws

Oud-Pianoo directeur: Schaf Aanbestedingswet af

2 min

De Aanbestedingswet is onwerkbaar en is contraproductief voor een goed inkoopbeleid, vindt oud-directeur Wouter van Stolwijk van Pianoo. “Schaf die wet af”, is zijn advies.

Ruim tien jaar stond hij aan het roer van het expertisecentrum van het ministerie van Economische Zaken dat overheden moet helpen betere opdrachtgevers te worden.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

“Die regels zijn niet uit te leggen. De wet is een fout concept, dat tegen beter weten in verder wordt uitgewerkt omdat het moet. Daarmee wordt het ene gat met het andere gevuld, maar zowel bedrijven als aanbestedende diensten worden er gek van”, windt Van Stolwijk er geen doekjes om tijdens het congres Aanbestedingsrecht. Hij benadrukt op persoonlijke titel te spreken.

De ruim 60 miljard euro die jaarlijks op de markt wordt gezet via tenders krijgt daardoor weinig ruimte voor innovatie of het creëren van maatschappelijke waarde. “Aanbesteden is geen besturen. Het lijkt wel of we dat volledig uit het oog zijn verloren.”

Voodoo-concept

De ‘wezenlijke wijziging’ vindt Van Stolwijk een voodoo-concept. “Bij contracten met een lange looptijd is het volstrekt normaal om aanpassingen door te voeren. Nu lopen opdrachtgevers op eieren. Het proces is volstrekt gejuridificeerd en heeft niets meer met de inhoud te maken.”

Van Stolwijk noemt het bizar dat binnen de wet instrumenten als concurrentie gerichte dialoog en de marktconsultatie zijn opgetuigd, als opdrachtgever en opdrachtnemers met elkaar in gesprek gaan.

“Geef Rijkswaterstaat de kans om 5 jaar te werken zonder de Aanbestedingswet en je zult zien dat prachtige projecten worden ingekocht en innovatie van de grond komt, terwijl de kosten niet veel hoger zullen zijn”, droomt Van Stolwijk.

De zaal vol juristen reageert verbijsterd: De aanbestedingswet afschaffen kan helemaal niet, dat zijn regels uit Brussel.

Regelloos aanbesteden kan al

De oud-directeur bouwt echter geen luchtkastelen, want Rijkswaterstaat doet namelijk al een poging om regelloos in te kopen via het project DOEN. Daarbij is de renovatie van de Nijkerkerbrug op een bijzondere manier in de markt gezet: met zo weinig mogelijk regels en veel vrijheid voor de markt. 

Reacties

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Het is nog lang geen kerst, maar toch wil ik het al hebben over het slachten van ons inmiddels geliefde konijn. Het klimaatkonijn wel te verstaan...

Harm Valk
column

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...