Nieuws

Kantorenbouw plotseling weer in de lift

1 min

Kantoorbouwers kunnen het spinrag van hun gereedschap halen. Er staan fors meer nieuwbouw-, verbouw- en onderhoudsplannen op stapel.

In 2016 zijn er in vergelijking met het jaar ervoor 66 procent meer verbouw- en onderhoudsprojecten voor kantoren vergund, blijkt uit gegevens van het CBS. Het aantal nieuwbouwplannen is 12 procent gegroeid.

Verbouw voor het eerst groter dan nieuwbouw

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

De aantrekkende economie in combinatie met de nog grote kantorenleegstand, vertaalt zich vooral in een grote verbouwingsopgave. Opvallend is dat de nieuwbouwmarkt voor het eerst sinds 2008 ook groeit.

Het verbouwen en onderhouden van bestaande kantoren is voor het eerste sinds de eerste meting van het CBS (1990) een grotere markt dan de markt voor nieuwe kantoren. 

Voor het eerst sinds 2008 groei nieuwbouw

Voor verbouw en onderhoud zijn er in 2016 voor 300 miljoen euro plannen vergund. Sinds 2009 is dat niet zo veel geweest.

Voor nog eens 200 miljoen euro zijn er nieuwe kantoren in de maak. Ondanks een groei van 12 procent ten opzicht van 2015, gaat er in nieuwbouw veel minder geld rond dan voor de crisis. In 2008 werd er voor 1,1 miljard euro aan vergunningen voor nieuwbouw verleend. 

Reacties

Te weinig allure, te veel verkeer en een ondermaatse verblijfskwaliteit: het Stationsplein bij station Hollands Spoor voldoet volgens de gemeente...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Dubbelleven

2 min

Slaapgebrek, sloten koffie en piekbelasting. Ze kenmerken de dagen van intensieve brainstorm, knopen hakken en presentabel maken in het...

column

Een groep van negentig hoogleraren vindt dat een nieuw kabinet 200 miljard moet investeren in een groene infrastructuur. In een...