Nieuws

Kantoorproject drukt TBI in het rood

2 min

TBI wist de omzet in 2016 op peil te houden en zag de orderportefeuille flink stijgen. Toch veranderde een zekere winst in een operationeel verlies van 7,3 miljoen euro doordat het bedrijf een fors verlies moest nemen op de bouw van het European Patent Office (EPO).

2016 was eigenlijk geen slecht jaar voor TBI. Door de oplevende woningbouw bouwde en verkocht het Rotterdamse bouw- en techniekconcern fors meer woningen. Ook in de utiliteitsbouw en de infra wist TBI te groeien en de winstgevendheid te vergroten.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Normaal gesproken zou de operationele winst bedrijfsbreed zijn uitgekomen op zo’n vijftien miljoen euro. Maar de tegenvaller bij het EPO-project gooit roet in het eten. Het gebouw wordt nu door TBI-bedrijven J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros gebouwd in Rijswijk. Het bedrijf heeft een eenmalige verliesvoorziening van 22,3 miljoen voor het project in de boeken gezet.

Leergeld betaald voor complex contract

Volgens bestuursvoorzitter Daan Sperling is het teleurstellend dat het verlies moet worden genomen, maar is het bedrijf gezond genoeg om de tegenvaller op te vangen. “Het is leergeld dat we hebben betaald voor dit complexe contract. Het gaat hier om een uav-gc-contract inclusief system engineering. We hebben, achteraf gezien, de administratieve belasting en het ontwerprisico veel te laag ingeschat. Dat is een fout die we nu niet meer maken.”

Een tweede grote kostenpost was de samenvoeging van Croon Electrotechniek en ingenieursbureau Wolter & Dros. Dat kostte eenmalig 6,5 miljoen euro. Sperling verwacht echter dat de fusie de komende jaren juist besparingen zal opleveren.

Prachtige opdrachten

Ondanks het verlies kijkt Sperling vol vertrouwen naar de toekomst. “We hebben nu een sterke solvabiliteit en een paar prachtige opdrachten verworven, zoals de realisatie van de nieuwe sluis bij Eefde, de renovatie van paleis Huis ten Bosch en de realisatie van de Rijnlandroute.”

Reacties

Het St. Lidwinahuis in Leiden, in de jaren dertig gebouwd als internaat voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking, krijgt een...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Soms staat er wel eens een artikel in de krant dat bij mij, als adviseur in o.a. bouwkosten, behoorlijk wat aandacht trekt. Vorige week was dit...

blog

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...