Nieuws

Corporaties verdubbelen woningbouw

2 min

Woningcorporaties gaan de komende jaren jaarlijks 34.000 huurwoningen bouwen.Dat is een van de ambities uit de Woonagenda 2017-2021, die de corporaties donderdagmiddag hebben gepresenteerd.

De voorgenomen bouwproductie is twee keer zo hoog als 2015, toen de productie door corporaties op een dieptepunt was beland.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

De Woonagenda is opgesteld door corporatiekoepel Aedes na gesprekken met Woonbond en VNG.

Het liefst zo snel mogelijk

Wanneer de productie van 34.000 woningen gehaald wordt, is nog de vraag. “Het liefst zo snel mogelijk”, zegt een woordvoerder van Aedes.

De volkshuisvesters willen bouwen en uitbreiden op plaatsen waar er vraag is en er te weinig sociale huurwoningen zijn. Nieuwe middeldure huurwoningen blijven ook aandacht krijgen in gebieden waar beleggers wegblijven.

Voldoende locaties is nog probleem

Wel dringen de corporaties erop aan dat gemeenten voldoende locaties beschikbaar stellen. Tot nu toe is dat in grote steden een probleem.

Van alle corporaties wordt volgend jaar verder verwacht dat ze een concreet plan hebben om in 2050 een CO2-neutraal woonbezit te hebben.

Woonlasten op zijn minst gelijk

Dat gaat niet ten koste van betaalbaarheid van de woningen, een ander belangrijk uitgangspunt. “Door deze verduurzamingsoperatie kan de betaalbaarheid worden verbeterd”, aldus de Woonagenda. Woonlasten kunnen naar beneden of in elk geval gelijk blijven.

Corporaties moeten met gemeenten afspraken maken over de precieze route van de verduurzaming.

Beleggers en particulieren worden uitgedaagd

De corporaties nemen zich voor beleggers en particuliere huiseigenaren “uit te dagen” op hetzelfde niveau van energiebesparing uit te komen. Daarvoor wordt een landelijke monitor in het leven geroepen die de energiebesparingsprestaties van alle woningen inzichtelijk maakt.

Donderdagmiddag zal Aedes de Woonagenda 2017-2021 toelichten. Blijf Cobouw volgen voor een verslag hiervan.

Reacties

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Het is nog lang geen kerst, maar toch wil ik het al hebben over het slachten van ons inmiddels geliefde konijn. Het klimaatkonijn wel te verstaan...

Harm Valk
column

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...