Nieuws

Cao-akkoord kleinmetaal: duizenden vaste banen voor jongeren

2 min

Tweeduizend jongeren krijgen binnen twee jaar een vaste baan in de metaal en techniek. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen na moeizame cao-onderhandelingen in de kleinmetaal.

De vaste banen voor jongeren worden gecreëerd door ouderen de gelegenheid te geven minder te gaan werken en zo gezond hun pensioen te halen.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

“Voor iedere oudere die vrijwillig korter gaat werken, krijgt de werkgever subsidie voor iedere jongere die hij een echte baan geeft”, zegt bestuurder Jacqie van Stigt van FNV Metaal. “De hele metaalsector is daarbij gebaat. Ouderen kunnen langer doorwerken, jongeren krijgen een echte toekomst in de metaal. De sector is daarmee aantrekkelijker geworden voor nieuwe talenten die hun technische beroep in de metaal willen uitoefenen.”

Onstuimige marktgroei

Ook Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) benadrukt het belang van jongeren.

"Dit cao-akkoord markeert de urgentie van de instroom van technisch talent. We verwachten de komende jaren een onstuimige marktgroei en dus een forse toename naar de vraag van technisch personeel. Daarom maken we de branche aantrekkelijker voor jongeren en we zetten vol in op de duurzame inzetbaarheid van ouderen", zegt Follon. "We hebben jong én oud de komende jaren hard nodig."

Lonen met ruim 4 procent omhoog

Afgesproken is ook dat de werknemers in de kleinmetaal een loonsverhoging van 4,16 procent over 25 maanden krijgen. Die verhoging wordt in vier etappes doorgevoerd: op 1 augustus 1,75 procent, op 1 januari 0,35 procent, op 1 juli 1,75 procent en nog eens 0,31 procent op 1 januari 2019.

Daarnaast zullen de jeugdschalen voor 22-jarigen worden afgeschaft.

Onder de kleinmetaal vallen onder andere de installateurs, isolatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven. De sector telt in totaal 25.000 ondernemingen en bijna 290.000 werknemers.

 

Reacties

Het St. Lidwinahuis in Leiden, in de jaren dertig gebouwd als internaat voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking, krijgt een...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Soms staat er wel eens een artikel in de krant dat bij mij, als adviseur in o.a. bouwkosten, behoorlijk wat aandacht trekt. Vorige week was dit...

blog

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...