Nieuws

Buigen of barsten voor cao-overleg kleinmetaal

2 min

Dreigende taal van FNV Metaal: werkgevers in de kleinmetaal moeten volgende week met een goed cao-voorstel komen anders blaast de vakbond de onderhandelingen op.

“We zijn het zat”, laat de bond weten. “Op 20 april doen we een laatste poging om er uit te komen. Het wordt voor de werkgevers kiezen of delen. Of er komt een schitterende cao óf er komt een breuk aan de onderhandelingstafel.”

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Volgens FNV Metaal zijn cao-partijen na vier onderhandelingsrondes niets opgeschoten. De bond eist een loonsverhoging van 2,5 procent en wil onder andere een generatiepact voor jong en oud, goede afspraken over reis- en werktijden en overwerk en tijd en geld voor opleidingen.

“Het woord ‘loonsverhoging’ komt echter in het woordenboek van de werkgevers niet voor en het generatiepact willen ze alléén voor rekening van de werknemers”, stelt de vakbond bitter vast. ”Bovendien bieden ze jongeren géén vaste banen en willen ze geen afspraken maken over reis- en werktijden en beperking van te hoge werkdruk.”

In strijd met sociaal akkoord

Het stoort FNV Metaal ook dat werkgevers nog makkelijker van vast personeel af willen kunnen. “Het voorstel dat ze hierover in de pers deden, is voor ons volstrekt onaanvaardbaar. Bovendien is dit in strijd met de afspraken van het Sociaal Akkoord.”

De huidige cao loopt op 1 mei af. De tijd dringt, aldus de bond. “We staan nog steeds met lege handen. De economie trekt aan en het tekort aan technisch personeel groeit. Maar de werkgevers komen ook na 4 onderhandelingsronden nog steeds niet over de brug.”

Onder de kleinmetaal vallen onder andere de installateurs, isolatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven. De sector telt in totaal 25.000 ondernemingen en bijna 290.000 werknemers.

Reacties

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Het is nog lang geen kerst, maar toch wil ik het al hebben over het slachten van ons inmiddels geliefde konijn. Het klimaatkonijn wel te verstaan...

Harm Valk
column

Het woningtekort in Groot Amsterdam en de Zaanstreek zal verder oplopen als gevolg van de scherpe daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen...