Thomas van Belzen

Onderzoeksjournalist

Thomas van Belzen (26 april 1977) is onderzoeksjournalist en richt zich in het bijzonder op de thema’s duurzaam bouwen, aanbesteden. Hij zette onder meer zijn tanden in dossiers zoals de nieuwbouwbende, de gevaren van gespoten purschuim en is specialist als het gaat om de omstreden Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. In 2013 schreef hij het boek Duurzaamheidsoorlog. Thomas is kroegbaas van het Cobouw Café, een rondreizende talkshow, met live muziek over de bouw. Voor tips mail: thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Gijs Ploegmakers: ’’We werken graag samen met GMB, Heijmans en Van Oord. Dat zijn ook familiebedrijven.’’ 
Foto: Guido Benschop

Ploegam is meer dan een ijverig infrabedrijf: door lef, overnames én Dura Vermeer

Electric Boogie bij een gww'er in Oss? Sinds het vizier op 'groen' staat, zag familiebedrijf Ploegam uit Oss de omzet vervijfvoudigen naar 260 miljoen euro. Directeur Gijs Ploegmakers (62) is nog altijd gretig. "We willen doorgroeien richting een half miljard."

Podcast Doorzagen | 'Hoe bouw je tijdens een CO2-lockdown?'

Podcast Doorzagen | 'Hoe bouw je tijdens een CO2-lockdown?'

De klimaatproblemen worden per jaar groter en revolutionaire veranderingen in duurzaam bouwen blijven uit. Dus wat als opeens het CO2-budget op is? En er een CO2-lockdown komt? Luister de laatste aflevering van Doorzagen dit jaar.

Beeld: HaafVisual

De Fixers afl 9 | De tweedehands afhaalbrug van Maassluis

Hoe geef je een afgedankte, maar nog technisch goede brug, een tweede leven? Die vraag staat centraal in de negende en voorlopig laatste aflevering van Over de brug: de tweedehands afhaalbrug van Maassluis.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Stroeve cao-onderhandelingen: 'Overuren uitbetalen? Heb je geen hart voor de zaak?'

Uitvoerders maken soms dagen van dertien uur. Maar wat staat daar tegenover? Precies op deze vraag lopen de huidige onderhandelingen over de cao Bouw en Infra stuk.

Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden

Doorzagen | Waarom marktwerking nog altijd voorrang heeft op duurzaamheid bij aanbesteden

De Europese aanbestedingsregels werken te beperkend om opdrachten op duurzaamheid te gunnen, stelt bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht Willem Janssen. Dat moet anders: "Marktintegratie gaat voor op het streven naar duurzaamheid. Ik vind dat we dat moeten heroverwegen."

Biobased woningen in de 'wijk van de toekomst' in Helmond. Foto: Eco+Bouw

Aanscherping Mpg definitief uitgesteld

De bouwregels voor duurzaam materiaalgebruik van woningen, de zogeheten Milieuprestatieberekening voor gebouwen (Mpg), worden op zijn vroegst 1 juli 2026 aangescherpt.

Foto: Guido Benschop

Ceo nieuw miljardenconcern Hanab: 'De energietransitie is gebaat bij een voorspelbare opdrachtenstroom'

De transitie van gas naar waterstof en de verduurzaming van de gebouwde omgeving vereisen een voorspelbare opdrachtenstroom. Dat zegt Stanley Maas, ceo van het vandaag gelanceerde, nieuwe concern Hanab. "Geef vakmanschap ruimte. Schrap onnodige functies en ga vaker naar buiten."

Beeld: HaafVisual

De Fixers afl 8 | 'Een kunststoffen Van Brienenoordbrug? Dat kan zeker'

In hoeverre kan composiet een serieuze rol spelen bij het vervangen en versterken van bruggen? Die vraag staat centraal in aflevering 8 van Over de brug.

Foto: Suzanne van de Kerk

Topman Rijkswaterstaat belooft weggelopen bouwers dealflow: 'Verbondenheid is waar ik op koers'

In oorlogsgebied bouwde legerleider Martin Wijnen een geïmproviseerde brug in Bosnië. Als hoogste baas van Rijkswaterstaat wil hij snel, eenvoudig en veel werk naar de markt brengen: "De productie moet drastisch omhoog."

Beeld | Haafvisual

De Fixers afl 7 | Bruggen printen en gieten van oude tegels en plastic flessen

De bruggenopgave is groot en vereist misschien wel andere manieren van bouwen en ontwerpen. Met oude bouwmaterialen, van oude petflessen en geprint. Wat kan er al? Kijk nu naar aflevering 7 van Over de brug.