Nieuws

Terugblik op 2016: juli

3 min

Het jaarlijkse salarisonderzoek van Cobouw en Berenschot bevestigt wat menigeen in de bouw al vermoedt: de sector koerst af op een tekort aan personeel en moet als gevolg daarvan rekening houden met stijgende loonkosten.

Meer dan de helft van de bouwprofessionals voorziet inmiddels een tekort aan geschikt personeel. “Er is een ‘war on talent’ gaande”, zegt Twan Kemperman, HR-manager bij Hurks in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek. “De vraag naar goed opgeleid technisch personeel is hoger dan het aanbod dat jaarlijks van hogescholen en universiteiten afstudeert.”

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Kemperman signaleert nog iets anders. Opdrachtgevers vragen in toenemende mate om een aannemer die ontzorgt. “En dat vraagt om andere competenties dan voorheen. De gemiddelde technicus ontbeert toch vaak de zogenoemde soft skills. Is minder sociaal en communicatief. Dat zorgt er ook voor dat sommige vacatures minder goed zijn in te vullen.”

56 procent meer dodelijke ongevallen

De nieuwste ongevallencijfers van de Inspectie SZW slaan in als een bom: vergeleken met de eerste helft van 2015, noteert de toezichthouder 56 procent meer dodelijke ongevallen. Het aantal ernstige ongevallen nam toe met 14 procent.

In juli komt er ook duidelijkheid over de instorting van het Pearle-pand in Den Bosch. Wat blijkt: een verbouwing uit 1992 in de kelder van het pand heeft de kiem gelegd voor de volledige instorting 24 jaar later. Tijdens werkzaamheden in de winkel in februari, was in de kelder een houten scheidingswand weggehaald. Deze wand was in 1992 geplaatst in plaats van een gemetselde wand, die als draagconstructie diende. In plaats van de draagconstructie werd toen een stalen balk geplaatst. De houten wand is waarschijnlijk onbedoeld als draagconstructie gaan fungeren. Toen deze het niet meer hield, was het pand reddeloos verloren.

Steekpenningen

Het Openbaar Ministerie brengt via een persbericht naar buiten dat de bouwmanager van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein is aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou tussen 2005 en 2013 steekpenningen hebben aangenomen van Ballast Nedam. In ruil daarvoor kreeg de bouwer opdracht voor de bouw van een nieuwe parkeergarage, een project ter waarde van 13 miljoen euro. Ballast Nedam blijkt de ziekenhuisdirectie al in 2013 te hebben gewaarschuwd voor deze Walter C. De directie van St. Antonius vond destijds echter geen onomstotelijk bewijs. C. werd niet ontslagen en kon een jaar later promotie maken. Hij werd bouwdirecteur van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ballast Nedam greep wel in: een bij de fraude betrokken directeur werd ontslagen.

 

Meest gelezen artikelen in juli 2016
Van Gelder in top 10 'Beste Werkgever'
Hoe wordt je bde beste werkgever in de bouw?
Bouw 10 Heijmans One woningen stilgelegd
Vrees om tekort aan technici groot
BAM stoot dochter Heijligers af
Lonen bouw stijgen minder hard dan verwacht
Helft bouw viert geen bouwvak
Ballast Nedam waarschuwde voor corruptie-verdachte C.
Emvi-plannenschrijver met 6 poten

 

Reacties

Te weinig allure, te veel verkeer en een ondermaatse verblijfskwaliteit: het Stationsplein bij station Hollands Spoor voldoet volgens de gemeente...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Dubbelleven

2 min

Slaapgebrek, sloten koffie en piekbelasting. Ze kenmerken de dagen van intensieve brainstorm, knopen hakken en presentabel maken in het...

column

Een groep van negentig hoogleraren vindt dat een nieuw kabinet 200 miljard moet investeren in een groene infrastructuur. In een...