Nieuws

Aan zelfkritiek geen gebrek

5 min

Hoe maken we de bouw weer aantrekkelijk voor jongeren? Tijdens de speciale Cobouw50-editie van het Cobouw Café in Barneveld waren de aanwezigen uiterst kritisch. Vooral op de sector zelf.

Gehoord tijdens de speciale Cobouw50-editie van het Cobouw Café in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld: ''De schuld ligt bij onszelf...”

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

“Welke moeder zegt nou tegen haar zoon: je moet wegenbouwer worden…”

“We huren liever een zzp’er in voor 20 euro per uur, dan een leerling voor 25...:”

“Het imago van de bouw is al jaren hardnekkig slecht…”

“De bouw is meer dan stenen stapelen, maar het lukt ons niet om dat goed uit te dragen…”

“Leer kinderen dat de bouw al lang niet meer zwaar en vies is, maar geef ze een laptop en laat ze ontwerpen…”

Een sector die het maar niet lukt aantrekkelijk te zijn

Het onderwerp is de instroom van jonge mensen in de sector en de citaten komen van achtereenvolgens Henk Homberg van Bouwend Nederland, Karin Rog van de Twentse Weg- en Waterbouw, René Kesselaar van Kesselaar & Zonen, de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu, Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma en Bas Weber, voorzitter van de sectorgroep Bouw bij PwC - de samensteller van de lijst van grootste Nederlandse bouwers.

Stuk voor stuk schetsen de tafelgasten van het Cobouw50 Café het beeld van een sector die het maar niet lukt een aantrekkelijke werkgever te zijn voor jongeren. En met de toenemende vergrijzing, het schrijnende tekort aan technisch geschoold personeel en de tegelijkertijd aantrekkende markt, wordt dat een probleem. Een steeds groter probleem. Want, wie bouwt de huizen, de wegen, de bruggen en kantoren van de toekomst?

Uitknijpen is toch geen uithangbord

René Kesselaar is spijkerhard in zijn kritiek. “We hebben het aan onszelf te danken dat we geen aantrekkelijke sector zijn. We geven nou eenmaal liever 20 euro uit aan een Poolse zzp’er dan dat we 25 euro besteden aan de opleiding van een leerling. Dat is de realiteit. En, met de marges die we schrijven ook niet zo gek, natuurlijk. Maar hoe wil je de sector aantrekkelijk maken als je het werk laat uitvoeren door mensen die worden uitgeknepen? Dat zijn toch geen uithangborden?”

Kesselaar vindt Karin Rog aan zijn zijde. “Nu ontvangen we jongeren opeens weer met open armen. Maar tijdens de crisis moesten we verplicht het afvoerputje van de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Om in aanmerking te komen voor werk moesten we mee in de Social Return on Investment-hype (SRoI). Langdurig werklozen waren wel goed genoeg voor de wegenbouw. Wat straal je daarmee uit? Dat is toch geen reclame? Welke jongere wil daar nou werken? Terwijl we wel fantastische projecten realiseren.”

Zelfs Henk Homberg van Bouwend Nederland geeft het toe. “We hebben het zelf laten liggen. We vergeten om de jeugd te vertellen wat voor moois we maken.”

Pukkels

De Eindhovense wethouder Wonen, Yasin Torunoglu, vindt het echter te makkelijk om als sector maar weer naar de overheid te wijzen en te vragen om meer geld voor (technische) opleidingen. “Ik krijg hier echt pukkels van! Houd eens op met naar de ander te wijzen. Het is een samenspel. Wij, als opdrachtgevers, hebben ook een verantwoordelijkheid, maar het imago van de bouw is al jaren hardnekkig slecht. Je gaat thuis niet trots vertellen dat je wordt uitgeknepen door de hoofdaannemer. Dat moet anders. Er is een devaluatie van het vak gaande. Probeer echter eens aan jongeren uit te leggen wat de maatschappelijke bijdrage van werken in de bouw is. Laat als sector eens zien dat het een hele innovatieve sector is.”

Torunoglu oogst bijval uit het publiek. Jacqueline Schlangen: “Wij bouwen samen aan Nederland. En we maken hele mooie dingen. Draag dat uit. Dan willen mensen graag voor je werken.”

Waarop Bas Weber van PwC uitroept: “De bouw is wel degelijk innovatief! Vertel dat! Wees trots! Deze sector praat zichzelf een complex aan. Giet er eens een marketingsausje over…”

Bekijk alle artikelen van de Cobouw50. 

Reacties

Te weinig allure, te veel verkeer en een ondermaatse verblijfskwaliteit: het Stationsplein bij station Hollands Spoor voldoet volgens de gemeente...

Ben jij tevreden over de hoogte van je salaris? Denk je aan overstappen en zo ja, bij welk bouwbedrijf zou je dan graag aan de slag gaan? En kun...

Dubbelleven

2 min

Slaapgebrek, sloten koffie en piekbelasting. Ze kenmerken de dagen van intensieve brainstorm, knopen hakken en presentabel maken in het...

column

Een groep van negentig hoogleraren vindt dat een nieuw kabinet 200 miljard moet investeren in een groene infrastructuur. In een...