Renewi: 'Voor circulair bouwen is samenwerking nodig'

Renewi: 'Voor circulair bouwen is samenwerking nodig'

Renewi timmert hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen. Het bedrijf heeft verschillende speerpunten: afval en CO₂- uitstoot minimaliseren, en het gebruik van circulaire bouwmaterialen stimuleren door te zorgen voor voldoende en een gevarieerd aanbod. "We zeggen nadrukkelijk: voor circulair bouwen is samenwerking nodig."

Wij faciliteren circulair bouwen door van ‘afval’ kwalitatief hoogwaardige materialen te vervaardigen, zegt Jan-Pedro Vis, director Product Management & Innovation bij recycler Renewi. Renewi is volgens hem een toonaangevend waste-to-productbedrijf. “We willen de lead nemen in de ontwikkelingen rondom afvalverwerking en recycling. We bekijken samen met onze bouwpartners en klanten hoe ze met zo min mogelijk afval kunnen bouwen. Het succesvol scheiden van bouwafval is een belangrijke stap die steeds meer bedrijven al goed doen Deze trend zet zich voort en daar zijn we heel blij om. Maar we gaan verder: ons streven is om te pionieren in het verduurzamen van de bouw.”

Jan-Pedro Vis
Jan-Pedro Vis

Ketensamenwerking

Grote bouwbedrijven hebben circulariteit en duurzaamheid in hun missie beschreven. Voor de wat kleinere bedrijven is circulair bouwen vaak iets moeilijker uitvoerbaar. “Maar waar een wil is, is een weg”, zegt Vis. “Wij zetten ons in om circulair bouwen laagdrempeliger te maken. Duurzaamheid en circulariteit zal toegankelijk moeten zijn voor alle bouwbedrijven, ongeacht hun grootte. Daarbij zoeken we met klanten en partners altijd naar interessante business-cases om samen te werken. Niemand kan dit namelijk in z’n eentje, ketensamenwerking is cruciaal. Een belangrijke voorwaarde om van circulair bouwen een succes te maken, is het creëren van een balans tussen vraag en aanbod. Wij kunnen materialen geschikt maken voor recycling en hergebruik, maar de vraag vanuit de keten moet er wel zijn.”

Duurzaamheid en circulariteit zal toegankelijk moeten zijn voor alle bouwbedrijven, ongeacht hun grootte. Ketensamenwerking is cruciaal. ”
— Jan-Pedro Vis

Bestek

Ook kennis is een voorwaarde. Vis geeft een voorbeeld: “We werden onlangs benaderd door een vastgoedontwikkelaar. Zij vroegen ons welke circulaire bouwmaterialen er in de bouw kunnen worden toegepast. Met die kennis kunnen ze namelijk in een bestek de wens vastleggen dat in een project gerecycled beton, gerecycled plastic, of biobased plaatmateriaal wordt gebruikt. Het is belangrijk dat partijen in de keten op de hoogte zijn van wat er te koop is, en daarin dezelfde taal spreken. We zijn blij dat in de bouw tegenwoordig veel gewerkt wordt met de milieukostenindicator (MKI); een tool om het effect van duurzame keuzes in euro’s uit te drukken en zo sturing te geven aan het toepassen van circulaire materialen.”

Circulaire materialen

Renewi geeft circulair bouwen veel aandacht en versnelt deze trend door te vertellen over de vele mogelijkheden. Vis: “Een mooi voorbeeld is dat van betonpuin weer granulaat gemaakt wordt, en weer ingezet als grondstof voor nieuwe betonproducten. Hout krijgt een nieuw leven in een nieuwe spaanplaat. En zo is er nog veel meer. Ik denk echt dat er voor elk ‘traditioneel’ bouwmateriaal een circulair alternatief is. De ontwikkelingen gaan heel hard; bouwen kan echt al circulairder, emissielozer en met minder afval. Het is vooral een kwestie van bewustwording. Goede voorbeeldprojecten hebben een gunstig effect, en ja, het kost tijd, maar ik zie de toekomst echt positief tegemoet. We zijn samen op weg naar circulair bouwen, met zo min mogelijk afval en zo min mogelijk uitstoot.”

Dit artikel is gesponsord door Renewi.